Com gaudir de les botigues d’apps sense córrer riscos

Imatge de Robert S. Donovan a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

Instal·lar les mínimes apps necessàries i no ser dels primers en instal·lar una nova app, són dos dels consells per evitar ser víctimes d’un malware ja des de la botiga d’aplicacions, un lloc considerat -erròniament segons Kaspersky- com a segur per la majoria dels usuaris de plataformes de programari lleugeres.

Kaspersky Lab continua posant en dubte la seguretat dels ecosistemes de l’iOS i Android que tant ens volen vendre Apple i Google, i adverteix sobre les apps malicioses que s’amaguen a les botigues d’aplicacions, en una clara al·lusió a l’App Store i el Google Play respectivament.

Aquesta és una guerra sorda que es lliura entre els fabricants de plataformes mòbils i els de solucions de seguretat, en la qual els primers asseguren disposar del programari més segur i els protocols més estrictes per admetre apps, mentre que els segons adverteixen que el perill ja és present a les botigues virtuals.

I en aquest nou episodi, la companyia russa de seguretat fundada per Eugene Kaspersky ens dóna als internautes una sèrie de consells per tal d’evitar caure víctimes del malware en els nostres smartphones i tauletes tàctils quan descarreguem apps de les diferents botigues existents:

Usar la comunitat com a banc de proves

Cadascuna de les apps a disposició del públic en una botiga d’aplicacions ofereix la possibilitat de ser puntuada i comentada pels seus usuaris. Intentem no ser mai els primers en usar una app que acaba de sortir, deixem aquesta tasca als “early adopters”, aquells qui no poden esperar i volen estar “à la paige” amb les darreres novetats i les versions més modernes de les apps que compten amb més èxit.

Guiem-nos pels comentaris d’altres usuaris i les puntuacions que aquests ofereixen a l’app que estem considerant instal·lar en el nostre sistema.

El que el document de Kaspersky no diu és que algú ha de ser el primer però, com he comentat, sempre hi ha algú que vol estar a la última i, per tant, podem aprofitar aquest factor. El fet és esperar-nos uns quants dies o setmanes mentre l’espai de comentaris i valoracions de l’app s’omple.

Em permeto afegir també en aquest apartat els blogs que ofereixen als seus lectors suposades versions que encara no han estat publicades de les apps més conegudes, ja que és l’escenari perfecte per a què els cibercriminals s’aprofitin per “colar-nos” una de les seves trampes.

Per regla general, el que farem és refiar-nos només d’aquelles apps que tinguin bones crítiques i una puntuació alta, res que sigui difícil en el cas de les apps legítimes.

Fixar-nos en què la companyia productora de l’app (una dada que SEMPRE surt al perfil d’aquesta de la botiga d’aplicacions) coincideix amb la que diu ser-ho, també serà una altra mesura de seguretat.

Establir una identificació per a cada compra

Segons indica Kaspersky, tant iOS com Android ofereixen protecció per contrassenya per a la compra d’apps, una funcionalitat pensada per a impedir que els més menuts de la casa comprin qualsevol cosa per error o sense donar-hi gaires voltes si agafen un dispositiu dels seus pares, per exemple.

La companyia russa recomana activar aquestes proteccions i fer-les servir. En cas de contrassenyes, canviar-les sovint.

Reduir el nombre d’aplicacions al mínim

Si ara mateix miréssim els nostres telèfons mòbils i tauletes tàctils, de ben segur que trobaríem més d’una i de dues apps que no hem fet servir més que quan les vam instal·lar.

Quantes menys aplicacions hàgim d’instal·lar, menys risc correrem d’ensopegar-ne alguna que sigui maliciosa.

A més, quantes més en tinguem, més possibilitats que el rendiment que ofereix el nostre dispositiu caigui, ja que s’hi engeguen més processos que consumeixen recursos.

I, finalment, moltes d’aquestes apps facilitaran dades de tota mena als seus fabricants que poden ser interceptades per cibercriminals i emprades en benefici propi.

Evidentment, Kaspersky no s’oblida de recomanar-nos l’ús d’una solució de seguretat (les que ofereix la mateixa companyia, sense anar més lluny) per tal de protegir el nostre smartphone o tablet.

Imatge que il·lustra aquest article de Robert S. Donovan a Flickr sota llicència Creative Commons

Guillem Alsina
Etiquetes: