Com puc saber si tinc una multa

multa-trànsit
Compartir

 

Des de fa anys les infraccions de tràfic apareixen publicades en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). Al moment en el qual apareixen en el BOE es consideren notificades, i comencen a explicar els 20 dies per al descompte per ràpid pagament, o per reclamar. Al mateix temps es notifica a l’infractor, però és possible que per algun problema aquesta notificació no arribi. Pots utilitzar els canals oficials a través d’Internet, o recórrer a webs especialitzades que t’envien alertes quan es tramita una multa al teu nom o vehicle.

Sospites que t’han posat una multa, però no has rebut la notificació. A YCom, et resolem la pregunta “Com puc saber si tinc una multa?”

Com pots saber si m’han posat una multa?

La forma més directa és acudir a la web del BOE i realitzar una cerca amb el teu nom o matrícula del cotxe.

Però existeix una alternativa més senzilla. La Direcció general de trànsit (DGT) recopila ella mateixa la llista de multes notificades en el Tauló Edictal de Sancions de Tràfic (TESTRA) Aquí es recullen totes les multes de la DGT, el Servei Catalá de Transit, l’Adreça de Tràfic del Govern Basc, més d’un miler d’ajuntaments, i les gairebé 7.000 entitats amb competències en tràfic.  És a dir: és un cercador de multes gratuït!

Només has d’accedir a la Seu electrònica de la Web de TESTRA. Les sancions es poden buscar de dues formes diferents: amb o sense DNI electrònic o certificat digital.

Ho has de saber! El TESTRA estalvia més de 5 milions d’euros a l’any en tràmits de notificació i permet a les administracions de diversos nivells notificar les seves sancions d’una forma ràpida i econòmica.

En el TESTRA les multes es troben per DNI, matrícula o cognoms.

5 passos per saber si tinc una multa

El millor lloc per saber si tinc una multa de trànsit és el TESTRA, perquè és l’única font oficial. Existeixen molts cercadors de multes però l’única cosa que fan és buscar en TESTRA, així que no aporten gens nou i a més sempre poden afegir algun error en les dades.

A continuació, t’expliquem com saber si tens una multa amb el TESTRA en 5 passos:

  1.  Has d’entrar a la web de la DGT: www.dgt.es
  2. Una vegada a la pàgina d’inici de la web buscarem en la part superior dreta un requadre blau: Tràmits i multes | Seu Electrònica, continuarem amb l’accés a la seu electrònica clicant en el botó.
  3.  Una vegada a la seu electrònica farem clic en la pestanya superior de tràmits i multes. A continuació anirem a “Alguna multa?” i posteriorment farem clic en “Consulta el Tauló Edictal de Sancions de Tràfic (TESTRA)”
  4. Una vegada estiguem en el TESTRA podem accedir amb certificat digital i sense. Respecte al certificat, val qualsevol expedit per la FNMT-RCM. El més comú és accedir sense certificat i para això haurem de dir-li que l’accés és sense certificat. Just en aquest moment, la finestra emergent ens dirà que hem de seleccionar un criteri de cerca (DNI, Matrícula o cognoms).
  5.  Hi ha males notícies i hi ha algun procediment contra tu o el teu vehicle?

Gràcies al TESTRA podràs fer clic sobre el procediment i veure el motiu, la data i altres detalls. Per saber si som a temps d’actuar o no, mirarem l’estat (Vigent o No Vigent). Si el procediment està vigent, és que encara no han transcorregut els 20 dies naturals des del moment de la publicació de la sanció. Si està “No Vigent” les dades seguiran  durant 1 any i podràs estar informat del procediment.

Webs d’alertes

Aquest tipus de webs ofereixen algunes funcions que potser et resulten interessants, com una alerta de multes. Introdueixes algunes dades bàsiques com el teu nom o la matrícula del teu cotxe, i quan apareguin a TESTRA rebràs una alerta en el teu e-mail o mòbil.

Tingues en compte que has de facilitar les teves dades personals, i que possiblement reps una mica de publicitat d’empreses que reclamen multes.

Consell! Accedeix a TESTRA directament quan ho necessitis, i t’estalvies intermediaris.

Rebre les multes de trànsit per mail

Imprescindible! Sabies que existeix la possibilitat de comunicar l’avís de notificació de multa per e-mail?  Sí, existeix un sistema anomenat DEV (Adreça Electrònica Viària). Es tracta d’un sistema 100% gratuït i completament voluntari per als particulars. D’aquesta forma si es produeix una notificació, rebrem un e-mail amb la mateixa per poder descarregar-la. Si a més, facilitem un número de telèfon, rebrem les males notícies mitjançant SMS.

Si et canses del DEV, pots donar-te de baixa del servei (excepte si tens notificacions pendents, ja que no et deixarà).

L’únic problema de DEV és que per accedir a les notificacions per aquesta via deuràs donar-te d’alta en el sistema instal·lant un certificat digital en el navegador o inserint el DNI electrònic en un lector de targetes connectat a l’ordinador.

Gemma