Coneix DeepFace, el nou programari de reconeixement facial de Facebook

Compartir

Una de les principals característiques de Facebook és que té la capacitat de reconèixer les cares dels teus contactes en les fotografies. Aquesta funció està disponible des de fa tres anys i serveix bàsicament per poder etiquetar fàcilment els contactes. És una tècnica que abans s’utilitzava més, però poc a poc la gent està penjant menys àlbums de fotos i per tant hi ha menys etiquetes. Un dels motius pot ser l’augment d’altres xarxes socials com Instagram, Snapchat, Flickr o fins i tot Twitter.

Tot i que és una eina que funciona bastant bé, el reconeixement facial és un programa que té els seus defectes, sobretot si la qualitat de les fotografies és baixa, i a vegades pot donar falsos positius.

És per això pel que el Grup d’intel·ligència Artificial de Facebook (Facebook AI Group) de la Universitat de Tel Aviv porta temps treballant en un nou programari de reconeixement molt més precís anomenat DeepFace.

Recentment han presentat un estudi on expliquen com aquest programari reconeix els rostres humans gràcies a una malla tridimensional que se superposa sobre els trets facials i permet obtenir informació biomètrica molt precisa sobre la cara d’una persona en concret.

Segons expliquen en el document, el programari de reconeixement facial convencional funciona en quatre passos: detecció, alineació, representació i classificació. DeepFace vol canviar tot això i refer la fòrmula per ser més precisos, arribant a calcular més de 120 milions de factors.

deepface

Per explicar-ho han adjuntat aquesta fotografia de l’actor Sylvester Stallone que ajuda a veure amb detall els passos que DeepFace realitza per crear una recreació tridimensional de la cara. Gràcies a aquesta nova tècnica, DeepFace promet una efectivitat del 97,25% reconeixent rostres humans de manera inequívoca i apropant per només unes dècimes a la capacitat de l’ésser humà per reconèixer cares d’altres persones, la qual s’estima en una efectivitat del 97, 53%.

Malgrat tot, DeepFace es manté com un projecte en desenvolupament i investigació, però vist el funcionament i efectivitat no deixa de resultar una mica inquietant pensar com aquests algorismes de reconeixement facial de les xarxes socials poden convertir la privacitat i la capacitat per passar desapercebut en la xarxa en un mer miratge.

Últimes entrades de Arnau Sanz Ardanuy (Veure'ls tots)
Etiquetes: