Connecting people… again!

Compartir

Nokia anuncia la seva tornada a l’arena dels dispositius mòbils mitjançant la llicència de la marca i després que Microsoft s’hagi venut el seu negoci de telèfons bàsics a la mateixa empresa que fabricarà els terminals amb la marca de la finlandesa.

Mireu bé els vostres calendaris: avui no és ni 28 de desembre ni 1 d’abril, i això no és cap broma: Nokia ha anunciat que hi tornarà a haver smartphones i tablets al mercat amb el seu segell i funcionant sota el sistema operatiu Android.

La companyia finlandesa no fabricarà ella mateixa els dispositius, sinó que llicenciarà l’ús de la seva marca a HMD, una empresa també finlandesa de nova creació, que acaba d’adquirir, conjuntament amb Foxconn, el negoci de telèfons mòbils (feature phones) de Microsoft. Si, el mateix que la companyia de Redmond va adquirir a finals del 2013 a Nokia com a part d’un paquet que també comprenia la divisió de smartphones de la finlandesa.

Aquests moviments fan pensar en un acord a diverses bandes que permetrà a Microsoft desfer-se de la que potser és l’herència més incòmoda de la ja per ella mateixa incòmoda època de Steve Ballmer, i a Nokia guanyar diners nets en llicències sense haver-se d’arriscar a entrar en un mercat tan difícil com és el dels dispositius mòbils en general avui en dia.

El detall de la participació de Foxconn fa pensar en disseny finlandès però manufactura asiàtica. La planta de fabricació que Microsoft disposa al Vietnam entra a l’acord, i segons anuncia la companyia de Redmond, serà traspassada als nous propietaris del negoci de mòbils de la companyia.

La venda afecta només la fabricació de telèfons convencionals, mentre que Microsoft ha indicat que continuarà desenvolupant terminals equipats amb Windows 10, per tant, telèfons intel·ligents. I, amb el paquet, també s’hi inclou el dret a usar la marca Nokia en els terminals més senzills.

Pel que fa a la desconeguda HMD, sembla creada de manera expressa per assumir la tasca de dissenyar i fabricar o subcontractar la fabricació dels terminals amb marca Nokia, i els professionals que formen part dels seus òrgans directius procedeixen, de fet, de la divisió de mòbils de Microsoft, o de la mateixa Nokia.

Dispositius Nokia de tota mena i amb Android

No només seran smartphones els que seran llançats sota la marca Nokia, sinó també tauletes tàctils i telèfons mòbils “convencionals”, és a dir, dispositius no intel·ligents que presentaran les funcions bàsiques de trucar, rebre i enviar missatges, i poca cosa més.

La plataforma escollida per equipar smartphones i tablets serà Android. No deixo de pensar que, després de la gran quantitat de rumors sobre el llançament d’un smartphone Nokia amb Android que van circular just abans que la finlandesa es vengués la seva divisió de fabricació de dispositius a Microsoft, finalment el que era un desitg per a molts, es veurà complert.

Tampoc és la primera experiència de Nokia amb la plataforma del robot verd; a finals del 2014, la Nokia que quedava després de l’adquisició de Microsoft va presentar una tauleta tàctil fabricada per una altra empresa amb el seu segell llicenciat i que era governada per un Android 5.0, anomenada Nokia N1.

Guillem Alsina
Etiquetes: