Connectivitat a Internet: millor Wi-Fi o 3G/4G?

Compartir

Fins no fa gaire, la pulsió de molts en arribar a un lloc era la de cercar la connectivitat Wi-Fi per als seus smartphones, per un doble motiu: el primer, estalviar dades d’unes tarifes que n’incloïen molt poques i, el segon, era poder gaudir d’una velocitat de descàrrega més gran que la que atorgava la tecnologia 2G o 3G.

Pel que fa a les tarifes, aquestes han anat incrementant els megues que ofereixen fins que aquests s’han transformat en gigues, malgrat que en molts casos, les tarifes més bàsiques i amb preus més assequibles encara inclouen només uns pocs centenars de megues. Si passeu qualsevol dia pel davant de l’Apple Store de Passeig de Gràcia, veureu tot de gent al voltant dels seus aparadors que està aprofitant la Wi-Fi de la botiga per navegar per Internet amb els seus dispositius mòbils.

I pel que fa a la velocitat de la connectivitat 3G/4G, aquesta ha millorat substancialment els darrers anys fins a superar en alguns països la velocitat mitjana que ofereix la connectivitat Wi-Fi, tal com palesa el darrer estudi d’OpenSignal, titulat “L’estat del Wi-Fi en comparació amb l’experiència de la xarxa mòbil mentre arriba la 5G

Sota el paraigua d’aquest explícit títol s’hi desgranen tota una sèrie de comparatives per països entre la velocitat mitjana de la xarxa mòbil i de les xarxes Wi-Fi, realitzades des de principis d’agost fins a principis d’aquest mes de novembre en terminals d’usuaris reals, és a dir, no es tracta de cap estudi “de laboratori”, sinó de rendiment de connexions reals, gràcies als voluntaris que s’han instal·lat l’app d’OpenSignal.

En total, han estat més de 7,7 milions de dispositius monitorats amb més de 63.000 milions de mesures preses, que han donat una imatge global de les diferències entre les xarxes mòbils i les Wi-Fi fixes.

Comencem pel que ens interessa: què hi passa a l’Estat Espanyol i a França?* mentre que a Espanya el Wi-Fi encara guanya, de mitjana, a les xarxes mòbils amb una velocitat de descàrrega de 28,4 Mbps (Megabits per segon) enfront dels 22,9 Mbps de les xarxes Wi-Fi, a França la xarxa mòbil (connectivitat 3G/4G) ja supera a les Wi-Fi: si connectar-nos des d’un smartphone o tablet a través de la nostra operadora mòbil ens permet arribar a una velocitat mitjana de 20,2 Mbps, les Wi-Fi del país presenten una velocitat de descàrrega mitjana de 17,7 Mbps.

A tot el món, un 41% dels països examinats (33 en total) ja presenten velocitats de la xarxa mòbil superiors a la del Wi-Fi, amb casos molt interessants com el d’Austràlia, país en el qual navegar per la xarxa mòbil suposa 13 Mbps més de mitjana que fer-ho per una Wi-Fi, o el Líban, on aquesta diferència és de 12,3 Mbps.

Al pol oposat hi trobem Singapur, on navegar per la xarxa Wi-Fi ens permet anar 38 Mbps més ràpids de mitjana en comparació amb la xarxa mòbil (a destacar aquí que la ciutat-estat asiàtica presenta la velocitat de Wi-Fi més alta de totes les analitzades), o Hong Kong, on la diferència és fins i tot una mica més gran, de 38,6 Mbps en favor del Wi-Fi.

Quines conclusions en podem treure d’aquest estudi? A nivell macro, la mateixa OpenSignal ja ens ho diu: que la preparació per rebre la 5G ha fet que moltes operadores milloressin les seves xarxes, permetent-los oferir una velocitat més gran als seus usuaris.

Una de les característiques de la 5G és que oferirà velocitats Gigabit, quelcom que ja pot abastar la xarxa LTE millorada (coneguda com a 4G+), i molts dels smartphones que es poden trobar al mercat, ja incorporen mòdems capaços d’abastar aquesta velocitat de transferència de dades.

I a nivell micro, és a dir, personal? Doncs que, de moment, per als catalans no ens queda clar si és preferible connectar-se a una Wi-Fi o seguir treballant amb la xarxa mòbil, donada la poca diferència de velocitats i que, a més, cal recordar que estem parlant de mitjanes.

D’altra banda, sempre que es pugui és recomanable evitar la connexió a xarxes Wi-Fi públiques o que no controlem per motius de seguretat; per a un cibercriminal és fàcil crear el que s’anomena rogue AP (concepte que podem traduir com a “punt d’accés fàcil”) per captar dades de connexió, com ara noms d’usuari i contrasenyes.

Per tant, si no és per a quelcom extremadament necessari, que no hi hagi cobertura mòbil i hàgim de connectar-nos a Internet forçosament per poder treballar, hauríem d’evitar connectar-nos a qualsevol xarxa Wi-Fi que no coneguem, sigui aquesta pública o d’altres particulars que no sigui la nostra domèstica.

* l’estudi no contempla separadament els territoris del Principat i la Catalunya Nord, pel que em veig obligat a incloure-les en les seves respectives estructures estatals actuals.

Guillem Alsina
Etiquetes: