Consells per crear contrasenyes fortes i administrar-les

Compartir

Des d’ycom.cat et volem advertir que actualment pot arribar a ser relativament fàcil pels experts crackejar i desxifrar la contrasenya d’algun dels teus comptes electrònics. Per aquest motiu et donarem uns consells per crear contrasenyes fortes. Hem de pensar que actualment tenim la nostra “vida” en línia i, amb solament una contrasenya es pot accedir a les nostres xarxes socials, bancs, correus electrònics, etc. Però no et preocupis! Això pot canviar si seguim algunes simples mesures de seguretat:

Consells per a crear contrasenyes fortes

  • Sempre que es pugui hem de crear contrasenyes d’almenys vuit caràcters.
  • No fer servir sempre la mateixa contrasenya per tots els comptes que tinguem. Si ens roben un compte podrien accedir a tots els altres.
  • Utilitzar caràcters especials, majúscules i números.
  • Canviar la contrasenya per defecte. És sorprenentment comú, per exemple, no canviar la contrasenya per defecte en routers d’Internet inalàmbrics.
  • No triar una dada personal com a contrasenya. Per exemple: número de compte de banc, nom de la parella, data d’aniversari, número de telèfon, noms de fills o familiars.
  • No triar una paraula que pugui estigui en una llista, tot i que sigui una paraula que estigui en un altre idioma, segueix estant disponible en una llista (entenem per llista, un lloc on s’emmagatzemen paraules comuns que els crackers poden utilitzar per descobrir contrasenyes).

Programari per a administrar les nostres contrasenyes

Encara hi ha molta gent que apunta les seves contrasenyes en un paper o bé en un bloc de notes a l’ordinador. Evidentment no serveix de res crear una contrasenya forta si després la guardem en llocs fàcilment accessibles. És per això que hi ha programari per poder administrar i guardar de manera segura tots els nostres comptes.

Amb aquest tipus de programari podem emmagatzemar totes les nostres credencials de manera que, per accedir-hi haurem de passar primer per un inici de sessió. És a dir, només podrem accedir a totes dades dels nostres comptes amb una contrasenya. Obviament és molt més fàcil recordar una contrasenya que més d’ una.

No només ens permet emmagatzemar contrasenyes, també ens calcula la fortalesa de cadascuna. I com a afegit i per facilitar l’inici de sessió en els nostres comptes, aquest tipus de programari ens permet copiar al porta-retalls cada una de les credencials.

Exemples d’administradors de contrasenyes (ambdues disponibles en català) :

Actualment la majoria de navegadors web també inclouen un administrador de contrasenya. Fer servir aquest administrador només es recomana en cas que només nosaltres utilitzem aquest ordinador.

Comprovar la fortalesa de la nostra contrasenya | Enllaç

Més informació sobre creació de contrasenyes | Enllaç

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: