Cotxe autoconduït de Google: més avantatges

Prototipus del cotxe sense conductor de Google
Compartir

Fa un parell de setmanes, Google donava a conèixer el seu cotxe autoconduït que manca de volant i pedals i que es mou impulsat per energia elèctrica.

Ràpidament se n’estan veient els avantatges, com el fet de poder dedicar el temps que d’altra manera et passaries al volant, a mirar el paisatge, llegint o treballant, o millorar la mobilitat de persones grans o discapacitades que ara es troben amb dificultats per a conduïr.

Però els avantatges del cotxe automàtic de Google poden anar força més enllà i poden redundar, per exemple, en un major aprofitament del temps. Quantes vegades no ens ha passat que quan anem a un lloc cèntric on sabem que no hi ha aparcament, i ens passem una bona estona donant voltes per acabar anant a un pàrquing de pagament?

El fet que un cotxe pugui conduïr de forma automàtica, també implica que pugui arribar a circular sense conductor, per tant no serà molt estranya en el futur l’escena de sortir de casa amb el temps just, que el cotxe “ens deixi” ben bé al lloc on anem, i després ell solet se’n vagi a buscar un aparcament mentre nosaltres ja estem dedicats a la nostra tasca.

Ens estalviarem el voltar i optimitzarem el consum d’energia i els recursos econòmics, ja que li podrem indicar al nostre vehicle que vagi a buscar un aparcament gratuït encara que aquest estigui lluny, o bé que aparqui a prop encara que sigui pagant.

Igualment, tan bon punt prevegem que allò que hem anat a fer s’acabarà, podrem fer venir el nostre cotxe per a què ens reculli. Com? Doncs a través del nostre smartphone o del nostre rellotge, tot indicant-li el punt de recollida o que ho faci “allà on ens ha deixat”.

Us recordeu d’en Michael Knight i el seu KITT? Doncs més o menys les coses van per aquí, tot i que personalment preferiria que els cotxes del futur no em fessin pseudo psico-anàlisi com el Cotxe Fantàstic…

Al mateix temps, això permetrà optimitzar l’aparcament, ja que els vehicles podran aparcar amb les maniobres justes en espais més petits (i els mateixos cotxes seran més curts, ja que no els caldrà tot l’apartat del volant i els pedals, i la mecànica que aquests impliquen), i es passaran menys temps circulant pels nostres carrers.

Naturalment, a molta gent no els acabarà de convèncer la implantació d’aquest tipus de vehicles de conducció automàtica, i no parlo d’aquells que prefereixen conduïr ells mateixos pel plaer de fer-ho, ja que probablement sempre trobaran un vehicle que els ho permeti.

Jo, en canvi, em refereixo a aquells qui tenen por d’una fallada informàtica, que el programa no calculi correctament i envii l’automòbil cap a un precipici, o un sensor espatllat que faci que el cotxe no vegi un vianant, podent atropellar-lo.

Si, sens dubte aquests vehicles automàtics poden patir alguna fallada d’aquesta mena, però també us diré una cosa: no conec cap ordinador que condueixi begut, que s’adormi al volant, que realitzi maniobres imprudent, o que no vegi una senyal per haver badat amb alguna cosa del paisatge o mirant els passavolants.

De qui me’n refiaria més, jo? De la màquina, sens dubte. I no, a mi no m’agrada conduïr, m’agrada arribar als llocs sà i estalvi.

Guillem Alsina
Etiquetes: