CyanogenMod es fa compatible amb terminals Android One

CyanogenMod ja disponible per a maquinari Android One
Compartir

Funciona pràcticament tot el maquinari d’aquests dispositius tret d’un parell de components, i ja es pot descarregar.

Google va presentar en la darrera conferència I/O per a desenvolupadors un model genèric de smartphone, un dispositiu “marca blanca” de baix cost però amb un processador de quatre nuclis (quad-core), receptor de ràdio FM, i doble SIM (dues característiques molt apreciades en alguns mercats).

La idea és proporcionar als fabricants un model de referència, un maquinari que després aquests poden personalitzar a nivell de carcassa. I de programari? En aquest apartat Google és més estricta: Android One funciona amb un stock Android, el sistema pur i immaculat tal i com dictamina la companyia del cercador que ha de ser, i els fabricants del maquinari el poden personalitzar després mitjançant apps que es descarreguin de la botiga d’aplicacions Google Play.

Aquesta mesura s’emmarca en una guerra per la personalització del sistema; els grans fabricants modifiquen àmpliament la interfície i aplicacions instal·lades en els seus smartphones, tot i córrer la mateixa base Android, el que porta a que no tots els usuaris d’un dispositiu amb la plataforma del robot verd emprin les apps de Google, i això menyscaba el negoci de la multinacional del cercador.

Un bon exemple és Amazon, que personalitza fins a tal punt Android que prescindeix dels serveis de Google. Un altre exemple és Cyanogenmod, una ROM basada en Android disponible per a un gran ventall de terminals, que pot usar o no els serveis de Google, depenent dels gustos i necessitats de l’usuari.

Aquesta plataforma, en principi instal·lada pels mateixos posseïdors del terminal mitjançant un procés ‘artesanal’ que no està a l’abast de qualsevol -encara que des de CyanogenMod han treballat molt per fer-lo el més assequible possible- també ha estat aprofitada per fabricants com OnePlus per als seus terminals.

I ara, Cyanogenmod arriba als terminals Android One que explicava al principi de l’article,segons ens informen des de Liliputing.

device-2014-10-06-230710

No es tracta d’una incursió oficial de CyanogenMod, almenys fins a on jo sé, si no del treball individual d’un dels desenvolupadors d’aquesta ROM, anomenat varun.chitre15 i que ha contribuït a diversos ports de CyanogenMod com, per exemple, per al Xiaomi Mi 3 o el Samsung Galaxy S Advance.

La ROM modificada es pot descarregar des del thread que aquest mateix desenvolupador ha obert a XDA-Developers. Funciona tot el maquinari tret de la tarja Wi-Fi, l’aGPS, i la segona tarja SIM. La primera funciona només parcialment.

device-2014-10-06-230748

El procediment per a instal·lar aquesta versió de CyanogenMod en un terminal que disposi del maquinari d’Android One segueix sent el mateix que per a la resta dels smartphones: en primer lloc, desbloquejar el bootloader, després instal·lar un custom recovery i, finalment, instal·lar la ROM de CyanogenMod.

Evidentment, es tracta de moment d’un work in progress que, previsiblement, s’integrarà en un moment o altre de manera oficial a les diferents versions de CyanogenMod.

Guillem Alsina
Etiquetes: