CyanogenMod substitueix les apps de Google per les de Microsoft

Fotografia de Johan Larsson a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

Bing, Outlook, Office, OneDrive o Skype s’integraran en la ROM alternativa més coneguda.

Buscant una alternativa a les apps de Google en el seu fork d’Android, els responsables de la ROM CyanogenMod han apostat per Microsoft i el seu ecosistema d’aplicacions i serveis en el núvol.

Així, les apps de Bing, Outlook, Office, OneDrive o Skype, vindran integrades en futures versions de CyanogenMod. Aquesta integració serà “profunda”, ja que des de la productora de la ROM es parla de canvis a l’API del seu fork del sistema per permetre una màxima integració.

Malgrat que en alguns llocs web es parla no de substitució d’un ecosistema d’apps per un altre (és a dir, el de Google pel de Microsoft), la nota de premsa distribuïda per CyanogenMod al respecte explicita clarament que es tracta d’integració i distribució d’apps “nuclears” per al sistema operatiu, és a dir, que les podem considerar bàsiques per al seu funcionament i, per tant, podem pressuposar que més enllà de la simple millora de la seva integració, ens trobarem també que, o bé vindran incloses en les decàrregues base, o bé hi haurà una gran facilitat per descarregar-les a posteriori.

Cal preguntar-se si aquesta integració de serveis serà ben rebuda per part dels usuaris i seguidors de CyanogenMod, una ROM que destaca precisament per la seva netedat en no incloure bloatware, apps de cap fabricant que li donin una funcionalitat extra més enllà de les pròpies necessàries per al bon funcionament del sistema operatiu.

Això permet que els usuaris es construeixin el sistema operatiu que funciona sobre el seu telèfon a mida, sense haver de “tolerar” aplicacions instalades o haver-les de substituir per les que ell es descarregui d’Internet.

Així, el disposar d’un Outlook o un Office preinstal·lat, pot suposar no un problema per a l’usuari (ja que, pel que sé, podrà eliminar i substituir aquestes apps amb molta facilitat), però si quelcom que li desagradi.

Cal veure també què passarà amb Google Play i la funcionalitat que aquesta botiga proporciona, i si es podrà integrar a posteriori sense Gmail i la resta de les apps de Google coexistint amb les apps de Microsoft. En cas contrari, segurament molts usuaris de CyanogenMod no acceptaran els canvis de bon grat.

Per la seva banda, la companyia de Redmond posa un peu a l’ecosistema Android després de l’estrepitós fracàs del fork que va heretar de Nokia amb la sèrie X, i que no va prosperar. Microsoft ha assumit que allò important és col·locar els seus serveis als usuaris de smartphones, i està treballant amb diferents marques i fabricants desencantats o enfrontats amb Google. A més de la seva aliança amb CyanogenMod, també va tancar recentment un acord amb Samsung per a què els telèfons de la multinacional sud-coreana portin pre-instal·lades les seves apps.

És de suposar que, més que els usuaris que s’instal·len la CyanogenMod als seus terminals eliminant-ne el sistema que venia de Fàbrica, a Microsoft li interessen els terminals que surten al mercat ja amb aquesta ROM pre-instal·lada, com el OnePlus One.

Caldrà veure, doncs, si aquest acord resulta profitòs per a la companyia liderada per Satya Nadella, o bé acaba esdevenint un pas en fals i un greu error de càlcul per als interessos de CyanogenMod que faciliti el creixement d’una alternativa a la -paradoxalment- plataforma alternativa a Android i compatible amb aquest sistema.

Imatge de portada de Johan Larsson a Flickr sota llicència Creative Commons

Guillem Alsina
Etiquetes: