Demà es compleixen 42 anys de la primera trucada des d’un telèfon mòbil

Martin Cooper el 2007, amb el seu invent del 1973. Imatge de Rico Shen sota llicència Creative Commons a Wikimedia Commons
Compartir

Martin Cooper, director de R+D de Motorola, va trucar al seu més directe competidor per donar-li a conèixer, de forma irònica, que havia guanyat la cursa vers el telèfon mòbil.

Sembla que va ser ahir quan els telèfons mòbils van entrar a les nostres vides i, realment, és que no fa tant de temps que hi van fer acte de presència, menys encara que es van popularitzar fins a massificar-se, i molt menys que els terminals han guanyat certa “intel·ligència” fins convertir-se en els smartphones dels que gaudim avui en dia. Però allò cert és que, des de la primera trucada realitzada amb un telèfon mòbil, ja han transcorregut 42 anys i demà, dia 3 d’abril, commemorem aquesta efemèride.

La primera trucada realitzada amb un telèfon mòbil té una història curiosa i irònica: el 3 d’abril de 1973, Martin Cooper (aleshores cap de la divisió de R+D de Motorola) va trucar a Joel Engel, el seu homòleg dels laboratoris Bell d’AT&T. En despenjar l’auricular, Cooper li va deixar anar a Engel “¿a què no saps des d’on et truco?“. Els dos homes estaven liderant sengles equips que perseguien la mateixa finalitat: trobar la manera de parlar per telèfons allà on ens trobéssim.

Sabent que Motorola havia convocat una roda de premsa aquell mateix dia (i a la qual s’hi dirigia Cooper per anunciar que havia fet la primera trucada de telèfon des d’un mòbil), Engel va comprendre que el seu competidor li havia guanyat la partida, i que seria Motorola la primera en llançar comercialment un sistema de telefonia mòbil.

Si bé aquella trucada era la primera realitzada amb un telèfon que una persona podia portar amb ella (encara que no de manera còmoda; eren aparells grans i pesats), des de finals dels anys quaranta es comptava amb telèfons en vehicles de la policia, militars i governamentals als Estats Units, enllaçats amb la xarxa telefònica convencional a través de ràdio.

A partir d’aquí, la resta és història; el telèfon intel·ligent, el successor d’aquell primer DynaTAC de Motorola amb el qual Martin Cooper va fer la primera i irònica trucada al seu competidor, ha unit en un sol dispositiu personal i que cap en una butxaca, funcionalitats com la navegació per Internet, la realització de fotografies, la reproducció de música i, fins i tot, de videoconsola i d’oficina mòbil.

Per tenir 42 anys d’edat, la telefonia mòbil ha evolucionat a un ritme exponencial i ens reserva un futur que sembla no pas menys excitant que el seu passat recent.

Així que feliç aniversari, i per molts més anys de vida!

Imatge de portada: Martin Cooper el 2007, amb el seu invent del 1973. Imatge de Rico Shen sota llicència Creative Commons a Wikimedia Commons

Guillem Alsina
Etiquetes: