Detingudes tres persones a Catalunya per defraudar més d’un milió d’euros a la banca electrònica

Compartir

La investigació es va iniciar a principis d’agost de 2014 quan agents de la Unitat Central de Delictes Informàtics van rebre una denúncia on s’hi alertava de diverses transferències no consentides per imports superiors a 600.000 €.

Els mossos van començar a fer indagacions a partir de la informació disponible i van poder determinar que els receptors dels diners tenien una activitat continuada i rebien nombroses transferències, tant nacionals com internacionals. Entre les seves víctimes hi podia haver particulars, empreses, cooperatives, comunitats de veïns o altres que fossin susceptibles de disposar d’un compte bancari amb moviments de grans quantitats de diners.

L’anàlisi dels registres d’activitat dels comptes de correu electrònic usurpats va permetre corroborar que hi havia connexions realitzades des d’adreces “IP” (etiquetes numèriques que identifiquen els ordinadors) registrades a Veneçuela, Nigèria o els Estats Units. Aquest element determinava que les persones que duien a terme les transferències disposaven d’infraestructura i coneixements informàtics especialitzats en aquesta tipologia de frau i que, al mateix temps, tenien suport logístic que els permetia vehicular els diners obtinguts de manera fraudulenta.

Un modus operandi nou

El modus Operandi utilitzat s’anomena mailer i consisteix en enganyar les entitats bancàries, en tots els casos documentats, a partir de la usurpació del compte de correu electrònic dels titulars i la tramesa de documents d’ordre de transferència falsificats que tenen una notable similitud amb els utilitzats en ocasions anteriors.

TAMBÉ: Phishing: què és i perquè és rendible

Es tracta d’un fenomen nou que en el darrer any ha afectat un nombre significatiu d’empreses i per imports bastant elevats ja que les víctimes del frau acostumen a disposar de comptes corrents amb alta liquiditat, tant si pertanyen a persones físiques o a empreses.

Donat que l’augment de fets denunciats d’aquesta tipologia delictiva ha coincidit en el temps amb el decreixement de la pràctica il·lícita coneguda com el “Phishing bancari” (frau que es fa amb un correu electrònic o missatgeria instantània amb el que es demanen dades sobre les targetes de crèdit, claus bancàries o altres tipus d’informació) els investigadors treballen amb la hipòtesi que els grups criminals que hi ha al darrera d’aquesta nova modalitat siguin els mateixos grups que han adaptat la seva activitat criminal a una realitat amb més mesures antiphising adopatdes per la banca electrònica en els darrers anys, d’una banda, i a la persecució d’aquests il.lícits per part de la policia, de l’altra.

TAMBÉ: Esquivant els perills del ‘phishing’

FONT

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: