Dissabte: Dia de la Llibertat del Programari

Logotip del Software Freedom Day
Compartir

Aquest dissabte dia 20 se celebra arreu del món el Software Freedom Day, amb actes en un gran nombre de ciutats a través de molts països, entre ells, a casa nostra també.

L’objectiu del Dia de la Llibertat del Programari és difondre el programari lliure, explicar les seves virtuts a qui no en sàpiga res d’ell, trencar mites i unir la comunitat que es troba al seu voltant.

L’organització va a càrrec de Software Freedom International, una entitat internacional sense ànim de lucre, amb espònsors com Canonical (empresa que es troba darrere de la popular distribució GNU/Linux Ubuntu), Google, la Free Software Foundation, FreeBSD, Joomla o Linux Journal entre d’altres.

Es celebraran actes diversos en ciutats d’uns quants països. Els principals estan recopilats en una pàgina del lloc web de l’organització. A casa nostra, aquest divendres dia 19 de 16:00 a 21:00 a la Palma de Cervelló, la Konfraria de la Vila del Pingüí organitza una festa del programari lliure amb xerrades, tallers, una Linux Install Party i més activitats. El dissabte, al districte de Les Corts de Barcelona, el grup CaLiU organitza una sèrie de xerrades i tallers que s’estendran des de les 10:00 fins a les 19:30.

El Dia de la Llibertat del Programari es va celebrar per primera vegada a l’agost del 2004, però des de l’any 2006 té lloc al tercer dissabte de setembre.

La filosofia del programari lliure va molt més enllà del que són programes d’ordinador gratuïts, buscant oferir als usuaris un programari que els proporcioni la màxima llibertat en el seu ús.

El concepte de programari lliure i la base de la filosofia sobre la qual s’erigeix fou creat a principis de la dècada dels vuitanta per Richard Stallman, programador informàtic i activista. Tot programa lliure ha de complir quatre principis bàsics, enunciats per Stallman:

0 -> La llibertat d’usar el programa amb qualsevol propòsit.
1 -> La llibertat d’estudiar com funciona el programa i modificar-lo, adaptant-lo a les teves necessitats (per a això és necessari disposar del codi font).
2 -> La llibertat de distribuir còpies del programa, amb la qual cosa pots ajudar al teu proïsme.
3 -> La llibertat de millorar el programa i fer públiques aquestes millores als altres, de manera que tota la comunitat se’n beneficiï.

Guillem Alsina
Etiquetes: