Distro Linux busca mimetitzar el look&feel de Chrome OS

Compartir

Malgrat que no és Chrome OS, ens pot ajudar a fer-nos una idea de si la plataforma de Google ens convindrà.

Chrome OS ha aportat, des del mateix moment del seu naixement (fins i tot en la seva concepció, abans d’arribar a materialitzar-se), un alè fresc al món tecnològic i a la forma en què treballen els escriptoris informàtics. Tot i això, la seva dificultat per ser instal·lat en qualsevol maquinari fora del dedicat específicament a aquesta plataforma, ha minat el seu avanç.

Per a aquelles persones interessades en provar les virtuts d’un sistema operatiu encarat a funcionar només amb aplicacions en línia, però que no necessitin/vulguin comprar un Chromebook o similar, i tinguin dificultats en instal·lar una versió de Chromium OS a l’ordinador, ha nascut Chromixium OS, una distribució GNU/Linux que mimetitza el look & feel de Chrome OS sobre una base GNU/Linux.

El tema visual de Chromixium OS busca mimetitzar el look&feel de Chromium OS, la versió comunitària de Chrome OS (fer clic per ampliar)

El tema visual de Chromixium OS busca mimetitzar el look&feel de Chromium OS, la versió comunitària de Chrome OS (fer clic per ampliar)

No deixa de ser paradoxal, ja que Chrome OS es basa, precisament, en un nucli Linux, que ha estat treballat pels enginyers de programari de Google i la comunitat de desenvolupadors independents que s’ha ajuntat al voltant de Chromium OS (la versió oberta de Chrome OS i que qualsevol pot descarregar-se i compilar per al seu ordinador).

La diferència rau en que Chromixium funciona sobre un Linux “normal” que, per tant, conserva la capacitat d’executar aplicacions en local fora del navegador, a diferència de Chrome OS. En aquest darrer, totes les aplicacions d’usuari amb excepció del gestor de fitxers i el reproductor multimèdia, passen pel navegador web, per connectar-se a serveis online.

Per tant, a Chromixium podem combinar Google Docs online amb LibreOffice offline, per exemple.

A més, es facilita enormement la tasca d’instal·lació, ja que tenim un instal·lador convencional i un major suport de maquinari ja que no es troba “capat” per les especificacions de Google.

La descàrrega del sistema es realitza en forma de Live ISO, que també es pot bolcar a un pendrive USB.

És útil Chromixium? No ens enganyem, no és el mateix que treballar amb Chrome OS. Però si ens estem plantejant la compra d’un Chromebook i no sabem si realment omplirà les nostres expectatives, sempre podem fer la prova treballant durant algunes setmanes, i només amb aplicacions en línia, amb aquesta solució, ja que la interfície d’usuari és idèntica a Chrome OS, i treure’n una conclusió.

Guillem Alsina
Etiquetes: