Doblet per a la Generalitat gràcies al projecte smartCAT

Compartir

El projecte smartCAT, dissenyat pel Departament d’Empresa i Ocupació, a través de la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació (DGTSI) de la Generalitat de Catalunya, ha rebut aquesta setmana el premi “Catalunya 2015 de la Societat de la Informació”, concedit per la Fundació Socinfo.

El premi, lliurat en el transcurs del seminari Societat de la Informació a Catalunya (VII): Cap a la recuperació, organitzat per la Fundació Socinfo al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada de Barcelona, s’inscriu en la categoria de Projectes Concrets, en què també han estat guardonades altres iniciatives de l’administració catalana, com ara el Nou Banc de Dades d’Ocupació Pública de la Secretaria d’Administració i Funció Pública, el projecte Identitat Digital Mòbil de la Fundació TicSalut i el Sistema d’Emergències Mèdiques del Departament de Salut.

El premi de la Fundació Socinfo és la segona distinció rebuda en pocs dies per l’estratègia smartCAT, després de l’aconseguida la setmana passada en els IoT-Internet of Things Awards 2014, en què va obtenir el premi “People choice’s winner”. En aquests guardons, amb què la companyia de consultoria i estratègia tecnològica internacional Postcapes distingeix anualment els millors projectes, empreses i idees que ajuden a crear la Internet de les Coses, smartCAT hi participava en la categoria de “Partner and Ecosystem Builder” i competia amb vuit projectes més, d’empreses i institucions de tot el món, com ara els Estats Units, Índia o el Regne Unit.

Però, què és smartCAT?

Feu clic per a ampliar

Feu clic per a ampliar

 

L’objectiu d’smartCAT és convertir Catalunya en una Smart Region de referència internacional que aprofiti l’ús de la tecnologia i la informació digital per tal d’innovar en els serveis públics, impulsar el creixement econòmic i promoure una societat més intel·ligent, sostenible i integradora.

Amb aquesta estratègia, el Govern pretén millorar els serveis als ciutadans gràcies a una utilització més eficient dels recursos i, per això el projecte treballa des de cinc vessants que inclouen la participació d’administració, empreses i ciutadania.

  • Smart city. Fomenta la col·laboració entre l’Administració i el sector privat per potenciar el desplegament de projectes d’smart city a Catalunya. Dins d’aquest àmbit, s’estableixen fulls de ruta per als ajuntaments més petits, es promou l’intercanvi d’experiències d’iniciatives locals i s’impulsa la compartició de dades i serveis.
  • Smart land. Promou la col·laboració dels agents per a què a Catalunya hi hagi un entorn tecnològic que afavoreixi el desplegament de l’smart region: xarxes de telecomunicacions, centres de procés de dades i serveis de supercomputació, entre d’altres. Es tracta de desplegar iniciatives smart al territori dins dels àmbits de competència de la Generalitat i en programes supralocals.
  • Smart economy. Per tal d’enfortir la competitivitat dels sectors en els quals Catalunya vol centrar el seu creixement industrial, es desenvolupen accions sectorials i s’impulsen oportunitats empresarials en els àmbits del turisme, el comerç, l’educació, la salut i els serveis socials. D’altra banda, s’aposta pel sector tecnològic emergent del Big Data per impulsar una nova indústria de les dades.
  • Smart goverment. Es potencia l’estratègia de Govern Obert amb canals de comunicació bidireccionals entre administració i ciutadania, portals de transparència i participació i també facilitant l’accés a la informació pública amb dades obertes.
  • Smart citizen. Per desenvolupar un territori intel·ligent, cal una ciutadania “intel·ligent” que pugui decidir quina ciutat, territori i país vol. Per això, el Govern desplegarà iniciatives de capacitació digital, implicació i participació que motivin la ciutadania a participar en la presa de decisions i en la millora dels serveis públics i a col·laborar en la captació d’informació amb projectes de “ciutadà com a sensor”.

El projecte smartCAT està en línia amb l’estratègia de la Comissió Europea Europa 2020 i dóna resposta als objectius i polítiques establertes per l’Agenda Digital per Catalunya (idigital) i l’Estratègia de Recerca i Innovació per a l’Especialització Intel·ligent de Catalunya (RIS3CAT).

Imatge de portada extreta de l’usuari Casete; a Flickr sota llicència Creative Commons.

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: