El 65% dels casos de càncer són fruit de l’atzar

Compartir

Un estudi recent ha revelat que un 65% dels casos detectats de càncer és producte de l’atzar. Encara que no amb molta precisió, la medicina moderna sap des de fa dècades que molts tipus de càncer no s’eviten per no realitzar diversos tipus de conductes, com fumar o beure alcohol.

També se sap del cert que una gran quantitat de casos tampoc s’expliquen per raons de tipus hereditari o biològic. No obstant això, fins ara no se sabia quin era el pes de l’atzar en aquest tipus de malaltia, tot i que eren conscients que seria un número alt. Els resultats de l’estudi han estat publicats per la prestigiosa revista Science.

L’estudi demostra des d’un tipus de vista científic que la major part dels tumors no poden ser explicats per factors de tipus extern, com pot ser el tabaquisme, o factors de tipus hereditari. En canvi el que si explica l’estudi és que la major part dels càncers es desenvolupen causa de l’atzar, o millor dit, són més fàcils d’explicar des de la probabilitat i l’estadística.

Dos terços de tots els càncers serien deguts a la probabilitat i només un terç tindrien explicacions de tipus hereditari. L’atzar seria l’explicació més plausible per a les mutacions aleatòries que es produeixen durant la divisió normal d’una cèl•lula. Això ho explica el matemàtic i estadístic Cristian Tomasetti, professional que ha pres part en l’estudi del càncer.

Tal com explica Tomasetti, que la gran majoria dels càncers es produeixen per atzar ja se sabia, però el recent estudi ha pogut determinar en quin percentatge aquests tumors són producte de la sort. D’altra banda, els òrgans que més possibilitats tenen de generar un càncer són aquells que més cèl•lules mare tenen.

FONT: AtomBit

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: