El centre de dades definit per programari ampliarà la cartera de clients de les grans multinacionals

Les instal·lacions on s'està celebrant el VMworld 2014
Compartir

Programes com els de SAP, fins ara a l’abast només d’empreses amb un cert volum de treballadors i facturació pel seu cost, quedaran a l’abast d’organitzacions més petites mercès a la possibilitat de llogar-los com a servei en el marc d’un nou departament TIC molt més flexible.

En la ronda de preguntes a la premsa amb portaveus d’algunes de les companyies tecnològiques més grans i importants del món que ahir es va celebrar a l’VMworld Europe que s’ha estat celebrant fins avui a Barcelona, vaig poder acabar concloent, després de parlar amb alguns d’aquests alts directius, que el nou paradigma de centre de dades definit per programari acabarà arribant a empreses més petites de les que ara contracten els serveis d’un centre de dades tradicional, i que això obrirà les portes d’aquest sector a jugadors com SAP, per exemple, que ara mateix queden fora d’aquest mercat per tema de cost.

La implementació d’una solució SAP és cara, tot i que quan les organitzacions arriben a una certa mida, pot ser considerada necessària. És en aquest moment quan moltes declinen, degut a que si bé poden fer front al pagament de les llicències i la tasca de consultoria que ve tot seguit, els diners es veuen més ben esmerçats en altres àrees i necessitats.

La virtualització de les aplicacions per al seu ús en règim de lloguer, accedides a través d’escriptoris remots que es gestionen en el marc d’un núvol híbrid (paradigma que està propugnant VMware en aquesta conferència) farà que el preu de les llicències, instal·lació i configuració bàsica sigui menyspreable, quedant-nos tan sols el cost de l’apartat de consultoria.

És probable que aquest darrer també vegi davallar el seu preu per a solucions més o menys comunes, quedant només com a tasca altament especialitzada en els nínxols de mercat on ja ho és actualment, i que per a la resta de nous clients hi hagi una sèrie de paquets estàndard basats en l’entorn de SAP, o una sèrie d’assistents que condueixin a una persona mínimament preparada a crear una solució a mida vàlida per escometre una sèrie de tasques puntuals.

Tranquils, professionals del SAP, que la vostra feina no desapareixerà, i que fins i tot a la llarga guanyareu nous clients.

I ara, substituïu SAP pel nom de qualsevol d’aquests gegants del programari que es dediquen a crear grans solucions molt costoses, que podran trobar un nou nínxol de clients en empreses que abans, per vooum, no compraven llicències ni en contractaven serveis.

Qui hi sortirà perdent? Les companyies independents de programari, aquelles que tenen solucions pròpies estandarditzades per a uns pocs clients, i que acaben adaptant al gust de cadascú.

Aquestes, o baixen preus, o ofereixen un valor afegit més alt, o transformen la seva solució a una plataforma virtualitzada per a què també la puguin oferir a través dels centres de dades definits per programari.

Quan passarà tot això? Evidentment, el canvi ja s’està donant, malgrat que el que fa falta és un canvi cultural dins les empreses, quelcom sempre més difícil de dur a terme. Penso que els primers resultats els podrem veure d’aquí a uns dos/tres anys (pensem també que la crisi econòmica ha afectat les iniciatives d’introduïr tecnologies i formes de fer diferents a les organitzacions), amb els resultats més palpables en un periode d’uns cinc anys.

Guillem Alsina
Etiquetes: