El codi obert es llança a la conquesta d’Hamburg

GNU/Linux pot tenir un altre triomf en les administracions públiques d'Hamburg. Fotomuntatge a partir d'una imatge de Carsten Frenzl a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

Després d’haver aconseguit la migració de Munic tot i les pressions de Microsoft, el ‘lobby’ que promou l’ús del programari lliure vol aconseguir ara la migració d’Hamburg.

Munic és emblemàtica per al món del programari lliure. La tercera ciutat d’Alemanya darrere de Berlín i Hamburg va encetar, fa uns tretze anys, una llarga migració cap a tecnologies informàtiques lliures, el que l’ha dut a abraçar GNU/Linux com a sistema operatiu per als seus escriptoris, entre d’altres solucions open source.

En el camí, Microsoft ha pressionat directament i indirecta a les autoritats locals per a què desfessin el camí recorregut i tornessin a les seves tecnologies propietàries, però després d’haver instruït tots els funcionaris municipals al llarg de més d’una dècada de recorregut, a hores d’ara ja sembla més que impossible fer marxa enrere.

El següent pas per a què el codi obert conquereixi una gran ciutat ja s’està preparant, i novament tindrà com a escenari Alemanya. Aquest cop serà a Hamburg, la ciutat-estat que és la segona aglomeració urbana del país i un dels ports marítims més importants del món.

Qui porta la iniciativa política per a la implantació del programari lliure a la ciutat és la representació local dels ecologistes, Bündnis 90/Die Grünen (Aliança 90/Els verds), un partit de forta implantació i gran representativitat a Alemanya.

Segons informen des de la Unió Europea, aquesta formació política liderarà un congrés que se celebrarà el proper 21 d’octubre a la ciutat, sobre les oportunitats que representa el programari lliure per als negocis, la societat i les administracions públiques.

Aquest congrés, batejat com a Open IT Summit i organitzat conjuntament amb l’Open Source Business (OSB) Alliance, se celebrarà en paral·lel al Nationale IT-Gipfel (Congrés Nacional de Tecnologia), organitzat pel govern federal a la mateixa ciutat d’Hamburg i en la mateixa data, i que comptarà amb la presència de la cancellera Angela Merkel.

Alemanya ja es troba al capdavant de la implantació del programari lliure a les grans ciutats amb el cas de Munic. Disposar també d’Hamburg pot convertir el país germànic no només en un exemple a seguir per altres administracions públiques de tot el món que vulguin seguir el mateix exemple, si no també en un reducte fort del programari lliure.

Encara no és el moment d’avançar res; a la proposta encara li manca molt camí per recórrer fins al cas que sigui aprovada i, si així acaba sent, tot un seguit d’esculls a superar entre els quals, sens dubte, s’hi trobarà la pressió de Microsoft, tant directa com a través dels seus partners comercials i dels mitjans de comunicació.

Finalment, la implantació de les solucions de programari lliure no es farà d’un dia per l’altre, pel que podem trigar encara una dècada en arribar a veure Hamburg funcionant íntegrament amb programari open source.

Fotomuntatge que il·lustra aquest article a partir d’una imatge de Carsten Frenzl a Flickr sota llicència Creative Commons

Guillem Alsina
Etiquetes: