El creixement en visitants del MWC: quelcom normal

Compartir

La gran majoria de mitjans de comunicació es meravellen de que, gairebé cada any, el Mobile World Congress és capaç de batre les xifres de visitants de l’edició de l’any anterior. Malgrat que enguany no ho va aconseguir, amb 107.000 visitants (pam més, pam menys), el que representa un miler menys que el 2017, les expectatives són de superar aquesta xifra per a l’edició del 2019 recentment presentada.

Tampoc és la primera vegada que el congrés pateix un estancament puntual: el 2009 i el 2010 no va aconseguir captar tants visitants com el 2008, havent d’esperar a l’edició del 2011 per superar la xifra de tres anys endarrere. I no, la davallada d’aquells dos anys no va ser culpa del lio del Procés, per si algú volia córrer a fer valoracions amb poc coneixement de causa.

Una fira que cada any capta més sectors

He pogut gaudir de la possibilitat de cobrir el Mobile World Congress com a periodista en cadascuna de les edicions que s’han celebrat a Barcelona des del 2006, any en el qual s’hi va fer la primera després de que el certamen abandonés la ciutat francesa de Canes, el que em dóna la possibilitat de tenir un punt de vista força bo del perquè d’aquestes xifres estratosfèriques que han provocat que l’assistència al congrés es més que dupliqués d’ençà d’aquella primera edició a la ciutat comtal.

I el fet és tan senzill d’explicar com recordar què hi havia als estands tot voltant per la fira des de la primera edició.

En les primeres, la temàtica era molt resumida: telefonia mòbil. És clar que això no equival només a terminals (telèfons), la punta de l’iceberg en tot aquest món de les telecomunicacions, tenint-hi lloc els fabricants d’infraestructures (antenes, punts d’accés, repetidors, material de xarxes,…), les operadores, i els prestadors de serveis.

Al llarg dels anys, la mobilitat s’ha anat escampant, com una taca d’oli, cap a altres indústries com és l’automobilística. No m’hauria imaginat un cotxe al certamen a les primeres edicions si no era només per a finalitats publicitàries. I ara, qualsevol vehicle incorpora una tarjeta SIM, un o diversos aparells que aprofiten aquesta connectivitat, i els serveis que el fan útil.

I aquests no són només els mapes i la informació, si no també serveis d’entreteniment i oci digital. La indústria de l’entreteniment es troba més present que mai al Mobile. La salut també hi és, i en una quantitat que no m’hauria imaginat mai.

A mesura que el nostre smartphone ha anat incorporant funcionalitats i atraient a nous “jugadors” al terreny de la mobilitat, el Mobile ha anat afegint als seus visitants perfils que, fins a determinat moment, ni s’haurien imaginat poder-hi anar algun dia.

Viatgeu mentalment en el temps un moment fins al 2006. Què hi pintava un directiu de la SEAT o un directiu d’una fabricant d’utensilis mèdics en aquest congrés? Podríem pensar que poca cosa, malgrat que sempre hi ha qui s’avança al seu temps i ja tindria la previsió de l’impacte que tindrien en pocs anys la connectivitat mòbil i les tecnologies de mobilitat al seu sector, però en trobaríem pocs. Aquests perfils ara són comuns als passadissos del Mobile.

I els anys que no ha crescut o, fins i tot, ha davallat, han estat per un motiu molt senzill: les expectatives. No hi havia tanta cosa nova respecte l’any anterior. I la gent no va a les fires i congressos a passejar-s’hi, hi va a treballar, així que si no preveus treure’n més suc que l’any anterior o no t’atrau per primera vegada, senzillament no hi vas.

Barcelona ha fet molt bona tasca acollint el congrés (deixant de banda les crítiques que se li han fet a l’esdeveniment i a la gestió municipal en alguns aspectes), però tampoc no ens arrepengem en l’èxit; ni la riuada creixent de visitants són responsabilitat nostra, ni manquem de ciutats rivals que podrien oferir el mateix que oferim, però tampoc els independentistes hem espantat l’assistència quan aquesta ha davallat.

Guillem Alsina
Etiquetes: