El dissabte 19, els amants de la retroinformàtica tenen una cita a Gràcia

Fotografia de Cesar Cardoso a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

Sembla impossible com amb els dispositius i gadgets que tenim avui dia, encara hi hagi gent enamorada dels antics ordinadors de vuit bits. Però, com en tot, així és.

Els amants de l’anomenada retroinformàtica no són una rara avis en aquest món: admiradors dels cotxes antics, de les armes d’època, dels aparells de ràdio de quan aquest mitjà de comunicació despuntava… per a tot el que l’ésser humà ha desenvolupat existeixen amants del “vintage”.

I una de les màquines emblemàtiques de l’època daurada de la microinformàtica de vuit bits (a principis i mitjans de la dècada dels vuitanta) és l’MSX.

De fet, la denominació MSX no correspon a una màquina concreta, sinó a una gran família de màquines de diversos fabricants que seguien l’estàndard MSX, establert al Japó. Una mena de PC de l’època, vaja.

Entre les empreses que van acollir-se a aquest estàndard per fabricar les seves màquines hi trobem Sony, Philips, Toshiba, o Sanyo per esmentar només les més conegudes.

Més que “rememorar batalletes”

La trobada del dia 19 és organitzada per l’Associació d’amics del MSX, i se celebrarà a l’espai jove La Fontana del barri de Gràcia, a Barcelona.

Instantània d'una de les trobades, celebrada el desembre del 2015. Font: Associació d'Amics del MSX (del seu lloc web)

Instantània d’una de les trobades, celebrada el desembre del 2015. Font: Associació d’Amics del MSX (del seu lloc web)

Tindrà diferents espais, com un mercat de segona mà per als particulars interessats, una zona amb estands, l’Arcade zone per a jugar, i l’anomenada “party zone”, on els participants podran ensenyar els seus darrers desenvolupaments per a la plataforma MSX.

Perquè les trobades de retroinformàtica no són només un aplec de “friquis” que expliquen batalletes i treuen la pols als seus vells ordinadors que la resta de l’any resten desats en un armari, sinó que els assistents són amants dels ordinadors de principis dels vuitanta que encara els fan servir i hi desenvolupen.

Ja sigui directament sobre les màquines de l’època o bé mitjançant emuladors en ordinadors (i fins i tot tablets i smartphones) moderns, encara es desenvolupa activament per a aquestes plataformes antigues, tant la MSX com d’altres.

Són, sobretot videojocs, tan basats en títols clàssics (nous nivells i pantalles), com títols nous, de la invenció dels desenvolupadors.

I si tens interès a anar-hi però vas llançar (o vendre, o regalar) el teu vell MSX, no et preocupis: allà mateix podràs llogar un equip per recordar vells temps.

Més enllà dels darrers models de smartphone, hi ha vida per a les màquines antigues. Ja se sap que els vells rockers no moren mai…

Imatge de portada de Cesar Cardoso a Flickr sota llicència Creative Commons

Guillem Alsina
Etiquetes: