Què és la Deep Web?

Compartir

La Deep Web és la zona profunda i obscura de la xarxa, també coneguda com l’”inframón” o el “clavegueram”. Un grandiós búnquer digital inexpugnable, fins i tot per la policia i els serveis de intel·ligència. O això és pensava fins ara.

Però què és la Deep Web? Bàsicament, el que Google i els altres cercadors webs no veuen. Tota aquella informació que s’escapa del radars dels motors de cerca: informació classificada, bases de dades protegides, etc.

Imatge representativa de la Deep Web.

Els cercadors no poden indexar aquestes pàgines, bé perquè no poden accedir-hi, per ser de pagament i/o necessiten contrasenya; bé perquè ni tan sols saben que existeix a l’estar dissenyades en formats invisibles per els robots rastrejadors.

Com és la Deep Web? L’última estimació fiable data del 2001. I aleshores es calculava que podia contenir unes 500 vegades més de dades que el què coneixem com a Internet a la superfície. En l’actualitat, aquesta xifra ni se sap. S’estima que els usuaris corrents només poden veure el 4% de tot el contingut que hi ha a la xarxa, el restant és el Deep Web.

Què podem trobar-hi? A la Deep Web hi ha de tot: biblioteques i hemeroteques completes, bases de dades universitàries, informació militar i financera, informes confidencials, imatges censurades, i un llarg etcètera. També hi ha un lloc sinistre. Es poden comprar drogues, contractar sicaris, hackejar comptes, descarregar vídeos i pel·lícules. És un ecosistema per compartir perversions i ideologies extremistes o per alliçonar a terroristes. I, com tot l’ocult, genera sensacionalisme: teories conspiranoiques, llegendes urbanes, la ubicació de l’Atlàntida o baralles a mort en directe i amb apostes multimilionàries.

Com s’hi accedeix? La porta d’entrada més utilitzada -encara que no l’única- és Tor, acrònim de The Onion Router, la traducció del qual seria “l’encaminament de la ceba. Tor és una aplicació gratuïta i lliure de software, i proporciona un entorn que protegeix l’anonimat dels internautes. Serveix per navegar, enviar correus, comprar i vendre sense deixar rastre. La navegació i l’aspecte de les pàgines web és lent i retro, com antany.

El logotip del projecte Tor.

Té avantatges? Sí, molts. No deixes rastre ni informació a les companyies que després ho venen, pots trobar molta informació de tot tipus, permet als activistes, bloguers i ciutadans en països autoritaris a expressar-se sense por de represàlies -com per exemple, a la primavera àrab-. Buscar en la Deep Web requereix l’esforç de consultar directoris i fòrums on es proporciona enllaços a aquestes pàgines. Ja que si hi accedíssim, només veuríem un gran directori xifrat sense imatges.

En cas d’accedir en aquest món feu un ús correcte i vigileu. Tot depèn de la intenció de l’usuari.

Font: XLSemanal

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: