El govern rus té plans per migrar a l’arquitectura ARM en els seus PC’s

Un microprocessador. Imatge de Rodrigo Senna a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

El motiu és la desconfiança cap als fabricants nord-americans Intel i AMD arrel de les revelacions realitzades per Edward Snowden.

Entre els secrets que va revelar Edward Snowden al món després d’abandonar la CIA i la NSA hi figura el de les portes del darrere en els sistemes informàtics que permeten als serveis secrets nord-americans rastrejar ordinadors i obtenir informació. Entre les tècniques i tàctiques emprdes hi ha la d’incloure aquestes portes del darrere al microcodi dels xips x86 tant de 32 com de 64 bits.

Els dos grans fabricants d’aquest tipus de processadors per al mercat PC són AMD i, sobretot, Intel, tots dos nord-americans. No cal ser gaire intel·ligent per sumar un més un i que doni dos i, per tant, desconfiar de la connivència d’aquestes empreses amb les autoritats nord-americanes i els seus serveis d’intel·ligència.

És per això que el govern rus té plans per substituir els seus ordinadors equipats amb xips d’aquests dos fabricants per altres de factura nacional, segons informava recentment el rotatiu econòmic rus Kommersant, informació confirmada per l’agència oficial ITAR-TASS.

Si bé el país ja té un fabricant nacional en l’empresa MCST que recentment ha anunciat el seu microprocessador Elbrus-8C, disseny íntegrament rus, en aquest cas el govern optarà per un nou xip basat en l’arquitectura de la britànica ARM (la qual no té microcodi i, per tant, aquesta possible via d’entrada), dissenyat per T-Platforms, amb el finançament de Rosnano i el suport de Rostec, ambdues aquestes darreres empreses dependents del govern, mentre que la primera és una fabricant de superordinadors.

El nou xip, batejat com a Baikal en honor al famós llac homònim, es basarà en el disseny Cortex A-57 d’ARM de 64 bits, i oferirà una freqüència de rellotge de 2 GHz per a ordinadors personals i microservidors.

Els ambiciosos plans governamentals russos passen per adquirir fins 700.000 ordinadors personals a l’any per als seus diferents ministeris i departaments amb un cost de 500 milions de dòlars, i 300.000 servidors amb un cost de 800 milions. En total, l’estimació és d’un mercat que rondarà els 5 milions d’unitats amb un valor de 3.500 milions de dòlars.

Malgrat tot, cal indicar que si el disseny del xip està finalitzat el 2015, és difícil que les primeres unitats arribin als seus destinataris abans de finals del mateix any, i que el desplegament massiu comenci abans del 2016. Així que, de moment, els nord-americans encara poden espiar molt…

La imatge que acompanya aquest article és de Rodrigo Senna a Flickr sota llicència Creative Commons

Guillem Alsina
Etiquetes: