El Matebook X Pro posa fonaments a l’ecosistema de Huawei

Compartir

Una de les principals novetats del nou Matebook X Pro que la xinesa Huawei ha presentat en aquest Mobile World Congress és el sistema d’intercanvi de continguts OneHop (terme que significa, literalment, “un salt”).

Altres fabricants ja tenen quelcom semblant, com Apple, que permet copiar i enganxar text entre els seus iPhone/iPad i els ordinadors Mac, proporcionant així un entorn de treball integrat, que és el que ara Huawei introdueix per començar a bastir un ecosistema com ja fa temps que està fent Samsung, una de les seves més directes competidores.

OneHop es basa en una àrea del portàtil -la situada al costat dret del touchpad, just a sota del teclat- a la qual quan hi toquem amb el nostre telèfon Huawei, ens permet bescanviar continguts entre ambdós dispositius sense haver d’establir cap altre enllaç físic entre ells, d’una manera ràpida i fàcil.

La gràcia aquí -per a Huawei, és clar- és que tant una banda com l’altra de l’equació han de ser de la mateixa casa xinesa, és a dir, no funciona amb aparells d’altres marques, que aquí rau la gràcia de l’invent: capturar-nos dins del seu ecosistema. I repeteixo, la gràcia és per a Huawei.

OneHop ens permet tant transferir fitxers com ara fotografies que fem, o com fer el copia i enganxa en doble sentit des del mòbil al portàtil i des del portàtil al mòbil. És a dir, que si piquem un text al nostre mòbil, el podem continuar al portàtil amb tan sols copiar-lo al telèfon, i enganxar-lo, procedent del porta-retalls, a un document obert en el portàtil.

En el cas dels fitxers, es transmeten fent el gest de tocar entre ambdós aparells, mentre que la funcionalitat de copia i enganxa bidireccional exigeix que tant el portàtil com el mòbil estiguin a la mateixa xarxa Wi-Fi.

Si el que fem és sacsejar el nostre mòbil abans de tocar al portàtil, el què farem és gravar i retransmetre la pantalla de l’ordinador en temps real.

Una màquina potent i estilitzada

Amb un gruix de 14,6 mm estant tancat, i un pes d’1,33 quilos, el Matebook X Pro munta un microprocessador Intel Core i7 de vuitena generació, i una GPU (el xip gràfic) NVIDIA GeForce MX250.

El Huawei Matebook X ProDe la connectivitat sense fils se n’encarrega una targeta Intel AC 9560, capaç d’aconseguir una velocitat de 1.733 Mbps. Per a fer-nos una idea, l’anterior generació del Matebook X Pro, presentada l’any passat, presenta una velocitat màxima de 867 Mbps.

I parlant de comparacions amb l’anterior model, aquest presentava un port USB-A, mentre que l’actual Matebook X Pro disposa de dos ports USB-C i un port d’auriculars. Aquests ports USB-C segueixen l’estàndard Thunderbolt 3, essent capaços d’arribar als 40 Gbps de velocitat.

A un rendiment que, només per les especificacions, ja ha de ser espectacular, hi contribueix el sistema de refrigeració, que crea un flux d’aire que travessa la màquina.

Si capgiréssim el Matebook X Pro i el poguéssim escanejar amb rajos X, veuríem com l’aire fred entra per la banda esquerra (per la part de la frontissa), travessa en un circuit tot l’ordinador, i surt escalfat per la banda dreta.

Un detall que Huawei ha mantingut i estès a una part dels altres models de portàtil que disposa al seu catàleg, és la càmera que s’amaga sota un botó del teclat, i que esdevé una solució molt senzilla per garantir la privadesa de l’usuari.

La càmera del huawei Matebook X Pro oberta

La càmera del huawei Matebook X Pro oberta

El sistema de so està compost de dos altaveus, que trobem als laterals del teclat, i que permeten reproduir so compatible amb l’estàndard Dolby Atmos.

Pel que fa a la seguretat de l’aparell, el botó d’engegada compta també amb escànner d’empremtes dactilars.

La càmera del huawei Matebook X Pro tancada

La càmera del huawei Matebook X Pro tancada

Una pantalla innovadora

La pantalla del nou Matebook X Pro ocupa el 91% de l’àrea frontal total, deixant lloc a un marge molt escàs, té una capacitat de brillantor de 450 nits i una relació de contrast de 1500:1.

Però allò que la fa més diferent és la seva relació d’aspecte; Huawei deixa de banda el típic format 16:9 que s’ha vist en tants ordinadors portàtils i s’abona a la relació d’aspecte 3:2 amb una resolució de 3000×2000 (números rodons i propers al 4K) i 260 ppp.

Des de Huawei indiquen que han optat per aquesta relació d’aspecte perquè ofereix més productivitat, però tampoc ho han acabat d’explicar gaire. Entenc que, en aquest cas, veiem més contingut, especialment si som dels que treballem sobre un text que tenim just a sobre o a sota del que estem escrivint.

La pantalla és tàctil, i Huawei hi ha incorporat la funcionalitat de fer una captura de pantalla fent lliscar tres dits des de la part superior cap a baix.

També han estat presentats altres portàtils més senzills

El Matebook X Pro és la pièce de résistance de Huawei pel que fa als portàtils, però la fabricant xinesa compta també amb altres aparells més senzills. De fet, a Barcelona ha presentat el nou Matebook amb pantalla de 14″. Aquesta també presenta una relació d’aspecte 3:2 (2160×1440), és tàctil i ocupa un 90% de l’àrea frontal.

El Matebook 14 ofereix fins a 15 hores d’autonomia en reproducció de vídeo (unes 10,5 en navegació web), disposa d’un port USB, un d’auriculars, i un de sortida de vídeo HDMI.

Tant aquest com el renovat Matebook 13 ofereixen suport per a la funcionalitat OneHop que he explicat al principi de l’article.

Guillem Alsina
Etiquetes: