El ministre de ciberseguretat que mai havia usat un ordinador

Compartir

Paradoxal, oi? Als qui ocupen càrrecs de responsabilitat pública se’ls pressuposa que coneixen, pel cap baix, mitjanament bé la matèria de la qual se n’han d’encarregar.

A Catalunya, en matèria tecnològica, tenim com a màxim responsable en Jordi Puigneró. No seré jo qui entri a discutir si ho fa bé o malament però, almenys, té un títol universitari en Sistemes de la Informació (per la Universitat de Surrey, a Anglaterra) i ha treballat com a analista-programador al Deutsche Bank a Frankfurt.

Prendrà, doncs, decisions encertades o no, però almenys el que faci, ho farà amb coneixement de causa.

No pot dir el mateix, en canvi, Yoshitaka Sakurada, qui malgrat tenir el càrrec de Cap Adjunt de l’Oficina d’Estratègia en Ciberseguretat del govern japonès, assegura no haver tocat un ordinador en tota la seva vida, a més de declarar-se incapaç de poder arribar a fer-ho.

No és la primera polèmica en la qual es veu embolicat aquest polític revisionista nipó, ja que fa un temps va arribar a afirmar que les presoneres coreanes forçades a mantenir relacions sexuals amb els soldats japonesos durant la Segona Guerra Mundial eren prostitutes professionals, reduint tot plegat a “un tema de negocis” (va dir textualment), malgrat que es va acabar disculpant més tard per les seves afirmacions.

Yoshitaka és un fervent defensor de la remilitarització del seu país, fins al punt d’haver declarat públicament que el Japó hauria d’esdevenir potència nuclear, i que hauria de mantenir una posició més ferm enfront de “l’amenaça” que suposa la Xina.

I què fa aquest “bon home” (llegiu amb accent irònic, si us plau) quan ha d’enviar un e-mail o passar unes notes en un processador de text? Doncs és ben senzill: segons ha admès ell mateix a la Dieta del Japó (el parlament) des dels 25 anys (i en té 68) disposa de personal instruït en tot allò que cal que es faci amb un ordinador per fer-li.

Yoshitaka Sakurada. Imatge de l'usuari Rama disponible a Wikimedia Commons sota llicència Creative Commons

Yoshitaka Sakurada. Imatge de l’usuari Rama disponible a Wikimedia Commons sota llicència Creative Commons. Clic per veure a mida completa

De fet, ha dit textualment “treballadors i secretàries, amb un marcat biaix masclista, que tampoc és d’estranyar en el personatge només sabent aquests quatre detalls que us he explicat.

En ser preguntat fa uns dies a la Dieta per un diputat de l’oposició sobre els riscos de seguretat que comportava l’ús de memòries USB en instal·lacions nuclears, Yoshitaka es va quedar en blanc i no va saber respondre. Més que res, el que no va saber és entendre què li preguntaven. Què era allò de l’USB i perquè una cosa que no coneixia havia de ser un risc per a la seguretat.

Ho repeteixo un cop més per si us heu perdut: Yoshitaka Sakurada és un ciutadà japonès qualsevol, si no el ministre encarregat de la ciberseguretat.

Però la festa no s’acaba així: resulta que l’home és també el Ministre d’Estat per als Jocs Olímpics (i també els Paralímpics) de Tòquio del 2020. Esperem que tingui més dots organitzatives que informàtiques, perquè, si no, poden ser uns jocs molt divertits…

Només em resta veure si el govern japonès crea un ministeri sobre sexualitat, perquè sabent que un ministeri sobre informàtica el mana algú que admet no haver tocat un ordinador en sa vida, podem riure molt quan el responsable d’aquest possible ministeri admeti la seva virginitat…

Guillem Alsina
Etiquetes: