El negoci de mòbils de Microsoft, tocat de mort

Compartir

La companyia de Redmond ha venut, en aquest primer trimestre del 2016, un 73% menys de terminals Lumia comparat amb el mateix període de l’any passat.

La vida dels sistemes operatius mòbils és dura, fora d’iOS i Android. BlackBerry OS és la darrera plataforma en caure víctima del domini abassegador de les plataformes d’Apple i Google, i malgrat que és difícil que a aquesta la segueixi Windows, ja que la seva existència en l’àmbit mòbil és una necessitat estratègica per a Microsoft, la seva quota de mercat és cada dia més petita i limitada a usos professionals.

Segons les darreres xifres presentades per la companyia de Redmond, les vendes de terminals Lumia han davallat un 73% durant el primer trimestre del 2016 si les comparem amb el mateix període de l’any passat.

Microsoft s’ha fet forta en el núvol (cloud), però no està podent evitar l’esfondrament del seu negoci de terminals mòbils i, amb ell, de la seva plataforma de programari.

Un dels principals talons d’Aquil·les que Windows pateix en l’àmbit de la mobilitat és la manca d’aplicacions; si bé les principals del mercat acostumen a estar disponibles per a la seva plataforma (quelcom simplificat per les aplicacions universals en Windows 10), la majoria dels productors d’apps més petits se centren en les plataformes iOS i Android per a les seves creacions, ja que ambdues suposen més del 90% del mercat.

Els Lumia són, virtualment, els únics terminals del mercat en muntar Windows, almenys per a usuaris finals. També tenim algun model d’Acer com el Liquid Jade Primo, i excel·lents dispositius pensats per a l’àmbit corporatiu com l’HP Elite X3, que vam poder veure en el Mobile World Congress.

El gran problema d’aquests terminals és que s’estan quedant reduïts a l’àmbit professional, mancant-los aplicacions de continguts com ara jocs o multimèdia.

Sens dubte, l’adquisició de la divisió de terminals de Nokia per part de Microsoft el 2013 s’ha acabat demostrant, amb el temps, com una gran errada estratègica. El temps dirà si Windows 10 pot sobreviure com a plataforma mòbil i que se’n farà dels terminals Lumia.

Sota la direcció de Satya Nadella, podria ser que la companyia de Redmond preferís comptar com a subministradora de serveis en el núvol funcionant sobre apps en Android o iOS, que no pas amb la seva pròpia plataforma i terminals, quelcom que podria no sortir-li a compte.

De totes maneres, i donat que cada cop hi ha més tauletes híbrides al mercat amb microprocessadors ARM, és lògic pensar que Microsoft mantindrà el desenvolupament del seu sistema operatiu per a aquesta plataforma de maquinari que és també la responsable d’equipar pràcticament tots els smartphones, pel que tenir Windows en telèfons mòbils podria ser relativament senzill en el futur per a Microsoft, que podria decidir continuar amb el seu negoci mòbil encara que sigui només per tenir un peu en el sector, un punt per recolzar-se més endavant en un nou intent de penetrar-hi amb força.

Guillem Alsina
Etiquetes: