El nou kernel de Linux mira cap als SoC ARM

Kernel de Linux
Compartir

La millora del suport podrá jugar en favor de ChromeOS i Android.

Aquest passat diumenge, Linus Torvalds (programador original i qui en du encara la batuta a la direcció) va donar llum verda a la publicació de la versió 3.16 del kernel (nucli) Linux.

Moltes són les novetats que aporta, com en cada nova revisió, peró una en destaca per davant de totes: la millora del suport per a SoC (System on a Chip) d’arquitectura ARM.

Aquests processadors, popularitzats en smartphones i tablets, estan conquerint poc a poc altres sectors de la informàtica i l’electrònica de consum com, per exemple, els set-top boxes connectats a televisors i funcionant sota sistema operatiu Android. Entre les millores en aquest àmbit en el nou kernel hi ha els processadors octocore de Samsung, els Exynos.

La millora pot redundar en benefici tant d’Android (que no oblidem que és un sistema operatiu basat en el nucli Linux que s’executa principalment en dispositius equipats amb microxips ARM) com en el d’una altra plataforma que també surt dels laboratoris de Google: Chrome OS.

Aquest sistema operatiu es pot definir, de manera simplificada, com un nucli Linux més el navegador web Chrome i que, a més, s’executa en màquines amb format d’ordinador portàtil o sobretaula més tradicional. Que el nucli del sistema pugui treure-li més suc al processador de l’ordinador voldrà dir que aspectes com els videojocs o les aplicacions que necessitin d’un maquinari potent, podran rendir més.

Havent perdut la batalla dels escriptoris a mans de la plataforma Wintel (Windows més processadors Intel d’arquitectura x86) i amb Android (com hem vist, un ‘descendent’) dominant a plaer en els smartphones i tauletes tàctils, és lògic que Linux vegi ChromeOS com una oportunitat no només de tornar el cop a Microsoft, si no de sobreviure, prosperar i obrir la mentalitat dels usuaris, que un dia podrien començar a acceptar Ubuntu, Fedora o Debian com a opcions de sistema operatiu per a les seves màquines.

Algunes distribucions, com per exemple Fedora, ja tenen l’ARM com una de les seves arquitectures principals, un fet al què hi ajuden unes bones perspectives de futur en l’àmbit dels servidors, un terreny en el que GNU/Linux també hi domina a plaer.

A més de la millora en el suport de SoC ARM, el nou kernel Linux 3.16 també incorpora els Grups de Control, que permeten agrupar processos per aplicar-los regles i accés a recursos de manera conjunta, a més de millores en alguns drivers inclosos en el mateix nucli com els dels acceleròmetres inclosos en els portàtils Dell Latitude i que són capaços de discernir quan l’equip està caient.

Guillem Alsina
Etiquetes: