El panorama Android, a punt de canviar?

Part de la "home" d'un prototipus de terminal amb Tizen
Compartir

Google vol controlar més de prop què posen els fabricants als seus terminals, i aquests podrien rebel·lar-se apostant per plataformes alternatives.

Segons explica el diari britànic The Telegraph, Google estaria sospesant llançar una nova línia de smartphones pròpia, diferent de la Nexus.

Si bé els terminals de la gamma Nexus han estat tradicionalment subcontractats a fabricants externs a Google com ara LG, Samsung, Motorola o HTC en una mena de franquícia, segons el que es desprèn de la informació del rotatiu britànic, aquest nou terminal seria fabricat per la mateixa Google.

The Telegraph no dóna més dades sobre el futur nou terminal, almenys pel que fa a configuració, i només indica que sortirà al mercat a finals d’aquest mateix any.

El principal motiu de Google per llançar aquest aparell seria lluitar contra la fragmentació existent en l’ecosistema Android actualment, crear un model de referència com ho és l’iPhone, tot i que no em queda clar com pot lluitar un aparell així contra la fragmentació en l’ecosistema Android.

Mentre que un comprador de l’iPhone sap que pot comprar un dels terminals d’Apple sense haver de patir per la compatibilitat de les aplicacions (només quan el telèfon es quedi obsolet i ja no pugui ser actualitzat a la darrera versió de l’iOS començarà a tenir problemes en aquest sentit), els compradors d’un terminal Android han de vigilar molt més en aquest sentit.

Per exemple, els sistemes de pagament amb el mòbil no acostumen a ser compatibles amb tots els terminals que tenen capacitats teòriques per al pagament (disposar d’NFC i acceptar l’ús de targes SIM preparades per efectuar pagaments electrònics).

Algunes aplicacions són també exclusives dels fabricants, i no funcionen a la resta de terminals d’altres marques.

Per això, un consumidor sovint ha de fer una tria selectiva entre els terminals dels diferents fabricants dels aparells abans de decidir-se per un en concret, i pot ser que així i tot la compra no li acabi de sortir del tot bé per qüestió de compatibilitats.

Un problema també de versions i de personalitzacions

L’adopció de les diferents versions del sistema també contribueix a fragmentar l’ecosistema Android; mentre que iOS 9 es troba gairebé al 90% dels iPhones, segons dades de Mixpanel, només una quarta part dels terminals Android gaudeixen de la versió 6.0 Marshmallow, un 37% de la 5.x Lollipop, un 28% de la 4.4 Lollipop, i encara un 8,8% de la 4.1/4.3 Jelly Bean.

Els culpables en aquest cas són els fabricants. Les capes personalitzades que apliquen a Android dificulten l’aplicació automàtica de les actualitzacions, ja que quan Google les allibera, els fabricants han de prendre el codi font base, i adaptar-lo per a què funcioni amb les seves modificacions.

Si a això hi afegim, a sobre, que les operadores també fiquen cullerada afegint el seu granet de sorra en alguns casos a les personalitzacions del sistema, tenim un escenari en el qual les noves versions del sistema triguen encara molts temps a ser publicades i, en molts casos, no arriben ni a ser-ho per motius d’estratègia (per exemple, per promoure les vendes d’una nova versió del mateix terminal), encara que el maquinari del terminal sigui capaç d’executar amb fluïdesa aquella nova versió del sistema.

El que continuo sense veure clar és com el llançament d’un terminal de referència marca Google podrà aturar tot això, ja que si els fabricants no han vist fins ara els avantatges de treballar amb stock Android (la versió més pura del sistema, tal com Google la treu de fàbrica) existint una línia Nexus, difícilment ho faran a partir d’ara.

Una oportunitat per a alternatives

El rumor d’un nou tipus de terminal propi de Google no és nou, i es ve repetint periòdicament. El que també es va repetint és l’adopció d’alternatives per part d’alguns fabricants, en resposta a un moviment semblant de Google.

A aquests grans fabricants els convé mantenir la personalització d’aquests terminals, crear el seu propi ecosistema que els faci únics i exclusius, de manera que puguin atraure primer els consumidors per a després lligar-los en curt “obligant-los” a quedar-se en el seu ecosistema i, per tant, comprant la següent versió del mateix terminal.

És per això que els rumors sobre “un roc a la faixa” per part d’aquestes fabricants són constants.

Un exemple és Samsung, de la qual darrerament es venen escoltant rumors que apunten a una substitució d’Android per Tizen en els seus dispositius, començant pels rellotges i seguint pels telèfons i les tauletes.

Els terminals amb Tizen de Samsung han sortit a la venda a l’Índia, i han guanyat força popularitat. La multinacional sud-coreana hauria pogut emprar el gegantí país asiàtic com a banc de proves i per a fer créixer l’ecosistema d’aplicacions disponible sense arriscar-se a un llançament mundial, que es produirà, segons la rumorologia, en algun moment del futur a mitjà-llarg termini.

Recordem que Tizen és capaç d’executar aplicacions Android.

Si això fos veritat, i no només per al cas de Samsung, representaria una oportunitat per a alternatives com Sailfish OS o Ubuntu Touch, plataformes de programari que de moment són cares de veure però que es podrien prodigar més en el futur si Google realment vol tensar la corda i, amb ella, les relacions amb els principals fabricants.

Guillem Alsina
Etiquetes: