El programari lliure, més car que el propietari?

Compartir

El Ministeri d’Exteriors alemany tira enrere la seva migració a GNU/Linux i tecnologies obertes perquè diu que surten més cars que Windows.

No serà pel preu de cost (es poden aconseguir complets sistemes operatius, tant clients com servidors, com programari, a cost zero), sinó per la formació i el cost de dur a terme el canvi, i el grau d’acceptació dels usuaris. Altres diran que és degut a la pressió de Microsoft, i tampoc és un factor descartable.

I no hem de descartar d’entrada la pressió directa de Microsoft perquè al llarg dels darrers anys les migracions o promeses de migració de les administracions públiques alemanyes (tant a nivell nacional com de land) han esdevingut un dels arguments esgrimits pels partidaris del programari lliure per fer veure que és viable el seu ús en tota mena d’organitzacions corporatives de gran envergadura.

Oficialment, la migració que havia encetat el Ministeri d’Exteriors alemany de Windows a GNU/Linux el 2001 en els seus servidors i que havia continuat pels seus escriptoris amb convivència entre Windows XP i GNU/Linux (arrancada dual dels terminals, podent emprar un sistema operatiu o altre) ha acabat tal com informa el rotatiu The H.

Els motius citats pel Ministeri d’Exteriors són diversos, però passen pels esmentats abans, començant pels costos. L’adaptació del programari lliure a les necessitats del Ministeri, la cobertura del maquinari disponible com, per exemple, la creació de controladors (drivers) per a impressores i escànners no suportats per Linux però emprats en el Ministeri, i el preu de la formació dels usuaris, és excessiu, segons informen des de l’estament públic del Govern Alemany.

Un altre aspecte a tenir en compte és l’acceptació dels usuaris; pel que sembla, els funcionaris del Ministeri han estat reticents a abandonar el Windows i substituir-lo per Linux i programes com el navegador web Firefox o la suite ofimàtica LibreOffice.

L’SPD (Partit Socialdemòcrata) a l’oposició, que és mitjançant el qual es va articular una pregunta sobre aquest tema en el Bundestag, no es creu les explicacions del govern, afirmant que el cost de llicenciar els sistemes Windows i els paquets Office no pot superar, en cap cas i al contrari del que s’afirma des de fonts governamentals, el preu de desenvolupar tots els controladors necessaris per al maquinari existent.

Cal tenir en compte que els ordinadors dels quals es tirarà enrere la migració, tornaran al seu Windows XP que tenien inicialment, un sistema operatiu ja fora del període de suport tècnic i que, per aquest motiu, és vulnerable davant les amenaces dels cibercriminals.

A més, el Ministeri d’Exteriors alemany ja ha anunciat la seva intenció de migrar en un futur a Windows 7 i una versió més recent de l’Office. Haurà deixat Microsoft aquest programari a preu de saldo per tal de recuperar el client?

En qualsevol cas, vosaltres com ho veieu? Us creieu de debò que el preu del programari lliure és superior al de Windows si hem d’invertir en el desenvolupament i adaptació d’aquest programari?

El que si em crec és que els usuaris hagin estat reticents a la seva implantació. Per què? Doncs partint de la meva pròpia experiència personal: la majoria dels usuaris no vol acceptar un canvi en la seva manera de treballar, per mínim que aquest sigui, ni aprendre coses noves, sinó que sigui l’ordinador el que s’adapti a la seva manera de fer (sovint impossible per al què demanen).

Aquesta norma té l’excepció en el cas que es puguin descarregar pel·lícules o música de manera gratuïta a través d’Internet, o bé jugar a jocs, finalitats per a les quals els usuaris aprenen el que siguin, instal·len el que els diguin, i s’espavilen per saber-ne més sobre aquests aspectes puntuals, fins i tot que els tècnics que els suggereixen els altres canvis per treballar millor.

Guillem Alsina
Etiquetes: