El significat de les lletres G, E, 3G, H, H+ y 4G dels smartphones

Compartir

En la majoria de sistemes operatius podem veure que al costat d’altres icones com la ràdio, la cobertura o el rellotge, apareixen les lletres G, E, 3G, H o H+. Però no tothom sap què signifiquen. Si el teu cas és aquest, a YCOM ho expliquem, ja que et pot resultar molt útil a l’hora de navegar per Internet, enviar arxius o, fins i tot, per allargar la vida de la bateria del teu dispositiu.

Aquestes lletres són l’abreviatura de cada un dels tipus de connexió que utilitza el mòbil per accedir a internet. I segons quina hi hagi la velocitat serà ràpida o més lenta.

1. G: GPRS: General Packet Radio Service. És una extensió del sistema global per comunicacions. Permet velocitats de transferència de 56-144 kbps.

2. E deEDGE o EGPRS: Enhanced Data rates for GSM of Evolution. Està basat en el sistema GPRS i ha estat classificat com un 3G estàndard pel fet que pot funcionar en un màxim de 348 kbps. Si un smartphone és compatible amb això, pot ser utilitzat per coses més pesades, com ara grans arxius adjunts de correu electrònic o per navegar per pàgines web complexes a gran velocitat.

3. 3G o UMTS: Universal Mobile Telecommunications System, també anomenat 3G per ser la tercera generació de sistemes per a mòbils. Els serveis associats amb la tercera generació proporcionen la possibilitat de transferir tant veu -mitjançant una trucada telefònica- i dades -per a la descàrrega de programes, enviament/recepció de correu electrònic i missatgeria instantània-. Permet velocitats de connexió de fins a 2 Mbps.

4. H de HSDPA: High Speed Downlink Packet Access, també coneguda com 3’5G, 3G + o Turbo3G. És l’optimització de la tecnologia 3g, i consisteix en una millora de la capacitat màxima de transferència d’informació, podent assolir taxes de fins a 14 Mbps de descàrrega, teòricament parlant, ja que després estem subjectes a la voluntat de les teleoperadores.

5. H+ deHSUPA: High-Speed Uplink Packet Access. Conegut com la generació 3,75, és l’evolució de l’H, i per tant amb una alta taxa de transferència teòrica de fins a 22 Mbps i 84 Mbps de descàrrega.

6. 4G o LTE: Long Term Evolution. Es tracta de la quarta generació de connexions mòbils, la implementació als Països Catalans acabarà entre el 2014 i 2015. Es tracta del següent pas evolutiu de la tecnologia i facilita major velocitat de transferència. Les velocitats teòriques de connexió que permet són de 100 Mbps de descàrrega i 50 Mbps de pujada.

Com us hem dit, conèixer els tipus de connexió que utilitza el nostre mòbil ens pot ajudar a optimitzar la durada de la bateria.

GPRS: Consumeix menys bateria en espera, però més en enviament i recepció de dades, ja que ha de romandre més temps actiu per enviar o rebre dades. Posem que amb la nostra quantitat X de dades, tarda 1 minut en fer la transferència.

3G: Consumeix més bateria en espera, però menys en enviament i recepció de dades, ja que triga molt poc en fer un enviament o descàrrega.

g-gprs-2g

Com a consell final, si utilitzeu el mòbil per poc més que xatejar -whatsapp, mirant un o dos cops al dia les xarxes socials-, us serà més fàcil utilitzar GPRS, ja que són aplicacions que mouen paquets de dades molt petits i són fàcilment manejables per aquesta connexió, de manera que el consum de bateria es redueix notablement.

En canvi, si sou d’aquells que utilitzeu molt les xarxes socials, fins i tot per enllaçar vídeos, imatges o notes de veu, però també aplicacions com drive, dropbox, el correu electrònic, etcètera, millor que conserveu el 3g, ja que el temps de càrrega és més lent, tot i que la bateria dura menys.

Últimes entrades de Arnau Sanz Ardanuy (Veure'ls tots)
Etiquetes: