El Sindicat del Taxi de Catalunya demana la prohibició d’Uber

Compartir

Uber és una aplicació mòbil que permet a qualsevol persona amb un cotxe convertir-se en taxista a canvi d’una recompensa econòmica. La plataforma, disponible per iOs i Android, té milions de descàrregues i acaba d’arribar a Catalunya. És una app nord-americana que ha tingut molt èxit entre els usuaris però sobretot també entre les empreses, sent Google un dels principals inversors.

El primer viatge a Barcelona va tenir lloc el passat 11 d’abril. Segons expliquen en el seu blog, Albert Cañigueral i Cristóbal Gràcia van ser els primers en utilitzar Uber a Barcelona amb un cost de 13 euros.

Segons la normativa espanyola de transports, els particulars només poden cobrar quan es tracta de compartir despeses. Per tant, sense llicència específica aquesta app no és legal.

1.1-app-update-credits2

El passat 14 d’abril els taxistes de Barcelona ja van protestar i demanar la retirada de l’aplicació en un comunicat. Segons han anat explicant al llarg de la setmana, la Generalitat s’està posicionant en contra de l’app, segons va anunciar el director general de Transports, Pere Padrosa. El Departament de Territori i Sostenibilitat ha obert un expedient a UBER per investigar les suposades activitats irregulars de l’empresa. Aquest expedient té com a objectiu controlar que totes les activitats anunciades per la plataforma es facin sota el vigent marc normatiu, per tant, no tenir la corresponent llicència suposa una sanció de fins a 2.000 euros.

La Confederació del Taxi d’Espanya també va demanar la retirada d’Uber, per considerar que vulnera la legalitat establerta, fomenta el transport pirata, l’economia submergida i la creació d’una borsa de frau fiscal, ja que no existeix “control administratiu algun” sobre els particulars que utilitzen l’aplicació. A més argumenten que els usuaris no comptaran amb cap garantia en la prestació dels serveis.

El gremi de taxistes ha amenaçat amb iniciar protestes si no es retira aquesta app que, segons ells, posa en perill més de 100.000 llocs del sector del taxi.

No és la primera vegada que aquesta app té problemes fora dels Estats Units. La setmana passada, el Tribunal de Comerç de Brusel·les va ordenar el tancament de la plataforma. De moment, l’app segueix funcionant però amb molt poca activitat.

 

Últimes entrades de Arnau Sanz Ardanuy (Veure'ls tots)
Etiquetes: