El successor de l’actual Wi-Fi ja serà oficial a finals d’any

Compartir

La nova era de les comunicacions, en la qual guanyen protagonisme el streaming de mitjans (de música a pel·lícules) o la Internet de les coses (amb múltiples dispositius) exigeix noves tecnologies de transmissió de dades, tant a nivell de connectivitat a Internet (fibra en lloc de coure), com a dins de casa, amb el Wi-Fi.

La Wi-Fi Alliance és l’encarregada de redactar i certificar aquests estàndards, donant als fabricants una pauta perquè els seus dispositius puguin treballar plegats, i aprofitin totes les funcionalitats que els dóna l’especificació.

L’actual generació de Wi-Fi que estem fent servir és la cinquena (Wi-Fi 5 o 802.11ac), i la que està en marxa és la sisena (Wi-Fi 6 o 802.11ax), de la qual la Wi-Fi Alliance ha anunciat l’inici del programa de certificació per al darrer trimestre de l’any en curs.

Al mercat ja hi podeu trobar dispositius que anuncien la seva compatibilitat amb l’estàndard 802.11ax, car ja es coneixen la majoria de les especificacions d’aquesta tecnologia, però no compten amb el segell de compliment de la Wi-Fi Alliance perquè tal segell, senzillament, no existeix encara.

I això és precisament el que s’ha anunciat ara, que els fabricants puguin incloure el segell de compatibilitat a les seves creacions, la qual cosa certificarà als consumidors que el dispositiu adquirit treu el màxim profit de les noves funcionalitats de la nova generació de connectivitat sense fils.

Millores del Wi-Fi 6

Segell indicatiu de compliment amb l'estàndard Wi-Fi 6La nova generació de connectivitat emprarà les mateixes bandes de freqüència de 2,4 i 5 GHz, a les quals s’hi afegiran altres bandes entre 1 i 7 GHz a mesura que aquestes es vagin trobant disponibles.

També millorarà l’eficiència de la xarxa i disminuirà la latència (temps que la informació triga a arribar des de l’emissor al receptor degut als salts que ha de fer entre punts intermedis), especialment en entorns d’alta demanda.

Això, en llenguatge planer, vol dir que podrem gaudir d’una connexió més fluida en xarxes en les quals hi ha molta gent connectada, com ara les que donen servei a esdeveniments públics.

L’ús de la tecnologia MU-MIMO (multi-user multiple input multiple output) fa que el punt d’accés pugui emetre diversos fluxos de dades al mateix temps.

Fins ara, el que feien els punts d’accés era emetre un sol flux de dades que alternaven ràpidament entre els clients (dispositius) connectats, donant la sensació d’una connexió continuada.

Això funciona però té un punt feble: quan els clients comencen a demanar serveis que empren grans quantitats de dades, com ara streaming de vídeo en 4K. Llavors, es produeixen aturades en la reproducció del vídeo mentre el sistema crea un buffer de dades.

El MU-MIMO permet que siguin diversos els streams de dades que es transmetin alhora a diferents dispositius, de manera que ja no se’ns tallarà la pel·lícula que estiguem veient en línia, i aquesta tampoc afectarà el rendiment de la resta de clients connectats.

Una altra tecnologia que empra aquest estàndard és la de beamforming, que permet canviar de manera dinàmica l’enfocament de les antenes del punt d’emissió per tal d’oferir la millor recepció.

Fent front al repte d’una societat més connectada

Totes aquestes novetats estan enfocades a cobrir les necessitats d’una societat que cada dia està més connectada i depèn més d’allò que treu de les xarxes.

Netflix i els serveis de vídeo en streaming són els responsables de l'augment del cabal de dades que entren a les nostres llars i es reparteixen a través de la Wi-Fi

Netflix i els serveis de vídeo en streaming són els responsables de l’augment del cabal de dades que entren a les nostres llars i es reparteixen a través de la Wi-Fi

Aturem-nos un moment a pensar-hi: fa uns anys, el nostre oci consistia en TV, radio i lectura que no depenien de cap xarxa de dades. Avui dia, els serveis de streaming de vídeo i música, així com el joc en línia es troben entre les primeres fonts d’entreteniment que emprem.

El nou estàndard Wi-Fi 6 i la seva respectiva certificació vénen a cobrir la necessitat d’una connectivitat domèstica més eficient i que permeti un cabal de dades més gran, gestionant-lo entre diferents dispositius al mateix temps.

Guillem Alsina
Etiquetes: