El tràfic de dades mòbils es multiplicarà per 10 fins al 2019

Fotografia de l'usuari Nicola a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

Un informe de Cisco Systems preveu que el 2019 es consumeixi en dades mòbils l’equivalent a 23 imatges diàries generades per cada persona del planeta.

Vivim en un món que, si avui està més connectat que ahir, també ho està menys que demà, i aquest demà vindrà marcat per la mobilitat. I, segons un informe realitzat per Cisco Systems, empresa especialitzada en infraestructura de xarxes, en el 2019 el tràfic de dades mòbils s’haurà multiplicat per deu respecte al 2014.

Es considera (sempre és difícil de calcular amb exactitud) que aquest any passat es van generar fins a 30 Exabytes de dades vinculades als dispositius mòbils a tot el món, xifra que creixerà fins als 292 Exabytes el 2019, segons considera la multinacional nord-americana. Això ens dóna un creixement interanual del 57% en aquest període de cinc anys.

Per tal de fer-nos-en una idea, aquest augment del volum de dades mòbils generades equival a 292 vegades la suma de tot el tràfic IP (fix i mòbil) generat al llarg de l’any 2000, o bé 65 bilions d’imatges (tipus MMS o Instagram) o 23 imatges diàries generades per cada persona del planeta durant un any complet, o 6 bilions de clips de vídeo (per exemple de YouTube) o més de dos clips de vídeo diaris generats per cada habitant de la Terra durant un any.

Si el 2014 gairebé el 60% de la població mundial era usuària de dispositius mòbils (4.300 milions sobre una població total de 7.200 milions), aquest percentatge creixerà fins pràcticament arribar al 70% el 2019 i, en el mateix període, el nombre de dispositius connectats creixerà dels 7.400 milions als 11.500 milions a tot el món.

Els dispositius “intel·ligents” (entenent aquest terme com aquells que poden ser programats per a realitzar una varietat de funcions diferents) seran un dels principals culpables d’aquest increment en el tràfic de dades mòbils. Si el 2014 ja el 88% de tot el tràfic mòbil va ser degut a dispositius d’aquesta mena, en el 2019 serà pràcticament la totalitat del trànsit, un 97%, el que tindrà com a origen un dispositiu mòbil amb capacitat “intel·ligent”.

També la Internet de les coses (IoT, les sigles en anglès d’Internet of things) tindrà una gran part de responsabilitat en aquest augment, especialment les comunicacions entre dispositius, el que es coneix com a M2M (machine to machine, de màquina a màquina en anglès). Sensors que dialogaran entre ells i amb punts d’accés o ordinadors que recolliran les dades que aquests captin, les emmagatzemaran, processaran i enviaran.

Estan les infraestructures que disposem actualment preparades per aguantar un increment tan brutal del trànsit mòbil en tan poc temps? Cisco calcula que per al 2019 les xarxes 4G s’encarregaran només de la gestió del 26% del tràfic de dades mòbils a tot el món, encara que generaran el 68% d’aquest trànsit, mentre que les xarxes 3G suportaran el 44% i les xarxes 2G encara intervindran en el 22% dels casos. Dins dels mateixos càlculs, Cisco espera que la 3G superi la 2G com a tecnologia dominant a tot el món el 2017.

Pel que fa als continguts, el vídeo serà el que experimenti un major creixement. Cisco estima que el 2014 un 55% de tot el tràfic mòbil va correspondre a vídeo, i en el 2019 aquest percentatge pujarà fins al 72%. No és d’estranyar; els dispositius mòbils cada dia permeten unes millors resolucions, i el públic és més exigent en aquest aspecte. Resolucions HD i 4K requereixen un major volum de dades.

A més dels vídeos que els usuaris descarreguen en els seus smartphones i tauletes, els circuits de videovigilància i les càmeres embarcades en vehicles de tota mena també hi contribuiran.

Les regions del món que lideraran aquest creixement seran l’Orient Mitjà i l’Àfrica amb un creixement interanual del 72%, seguida per l’Europa Central i Oriental amb un 71%. A aquestes els seguiran Llatinoamèrica (59%), Àsia-Pacífic (58%), Europa Occidental (48%), i Amèrica del Nord (47%).

Tot i que la descripció detallada de la metodologia emprada per Cisco es troba en el mateix estudi, direm a grans trets que la multinacional nord-americana s’ha recolzat en estudis d’analistes independents i informes reals sobre l’ús de dades mòbils, i que sobre aquesta base hi han realitzat les seves pròpies estimacions referents a l’adopció d’aplicacions mòbils, minuts d’ús i velocitats de transmissió.

La velocitat de la banda ampla mòbil i altres factors com la potència dels dispositius també formen part de les conclusions i previsions de l’informe.

Imatge de portada de l’usuari Nicola a Flickr sota llicència Creative Commons

Guillem Alsina
Etiquetes: