Els assistents de veu es preparen per conquerir l’escriptori

Reconeixement de veu
Compartir

Insistents rumors situen Siri en el Mac OS X 10.10 i Cortana en el Windows 9. I què passa amb Google Now?

No ens podem despendre de la rumorologia, ni tan sols intentant bastir articles que no parlin de com podria ser el proper iPhone lluny de les fotografies filtrades des de llocs web dubtosos del que ha de ser el proper terminal d’Apple (i que, al final, mai encaixen del tot amb el que presenta la companyia de la poma). Malgrat tot, hi ha rumors que donen peu a elucubracions interessants.

Per exemple, he llegit diversos titulars en mitjans especialitzats (sobretot nord-americans, com no podia ser d’altra manera) que afirmen que tant Apple com Microsoft podrien fer arribar els assistents intel·ligents amb reconeixement de veu que inclouen en els seus sistemes operatius mòbils (Siri i Cortana, respectivament) als sistemes de sobretaula, això és Mac OS X i Windows.

Això es produiria, segons apunten els mateixos rotatius (dels quals, per altra banda, se’n fan ressó incomptables blogs arreu del món) en les properes i inminents versions d’ambdues plataformes, Mac OS X 10.10 Yosemite (de la qual ja n’hi ha versió beta) i Windows 9 (de la qual no ens deixen d’arribar detalls i especulacions a cada dia que passa).

Aquestes afirmacions no manquen d’interès. De fet, la interacció per veu sembla estar cridada a ser el futur de la interacció usuari-màquina, si no es que abans que triomfi plenament, alguna altra tecnologia li passa al davant. Avui en dia, però, encara ens és difícil veure gent pel carrer “parlant-li” al seu mòbil, sigui per vergonya, perquè aquests sistemes encara no estan del tot perfeccionats i de vegades s’equivoquen, o bé perquè el soroll ambiental (amb cotxes i camions passant just pel costat) provoquen nombroses interpretacions incorrectes del que hom li diu al telèfon.

La meva pregunta és: serà inevitable que tard o d’hora aquests assistents arribin al terreny dels escriptoris? És a dir, la tecnologia ara ho permet sense cap mena de problema i, és més, les llars són el lloc ideal per emprar aquestes tecnologies, ja que ningú aliè al nostre entorn personal ens hi veu (adéu factor vergonya), ni hi ha gaire soroll ambient extra (tret que tinguem algun veí a qui agradi la música a alt volum). Era inevitable?

Jo crec que si, que només era qüestió de temps que hi arribessin i, per tant, com a inevitabilitat només ens cal saber quan. Si la tecnologia funciona en els mòbils, res impedeix que sigui implementada ja als sistemes operatius i, de fet, Siri i Cortana ja podrien funcionar sobre les versions actualment al mercat del Mac OS X i el Windows.

Ens queda un jugador, Google amb el seu Google Now. Penso que el més probable és que la companyia del cercador faci honor a la seva vocació online i ens porti un assistent per al navegador Chrome i el sistema operatiu Chrome OS, una manera més d’integrar-nos en el seu ecosistema.

Així que, més que rumors, especulacions o suposicions, agafem-nos-ho com a quelcom segur i de l’únic que ens cal dubtar és de si és inminent o haurem d’esperar una mica més.

Guillem Alsina
Etiquetes: