Els esdeveniments tecnològics internacionals a Barcelona no s’acaben amb el Mobile

Compartir

Barcelona és ciutat de congressos, això ho sabem des de fa molt, però sembla que en l’àmbit de la tecnologia el que la majoria de la gent coneix és el Mobile World Congress, que és un “xou” prou gran a nivell de dimensions i impacte com perquè tothom sàpiga de la seva existència (especialment si hom viu a Barcelona i no és un eremita que es passa el dia tancat a casa sense veure televisió ni escoltar la ràdio).

De la resta, i sempre que ho he comentat amb gent de fora de l’àmbit purament tecnològic, dóna la sensació que tot són congressos locals, organitzats pels de casa i que el seu impacte s’acaba aquí mateix. Res més lluny de la realitat.

A més de congressos de referència a Europa i el món com l’IoT Solutions World Congress, Barcelona també acull cites de grans dimensions organitzades per empreses de fora que han escollit la ciutat com a punt de trobada.

Dues d’aquestes cites coincidiran en la primera setmana completa del novembre i, tot seguit, us en faig cinc cèntims.

VMworld

Celebrat a la ciutat comtal des de l’edició del 2012, el VMworld és organitzat per la companyia nord-americana VMware, dedicada al programari informàtic i propietat de Dell.

Si no heu sentit a parlar de VMware, no passa res, és una companyia que coneixem bé els qui toquem el sector tecnològic en una vessant o altra, car produeixen un programari de virtualització molt conegut i emprat (són líders mundials de la seva especialitat), però que fan servir habitualment els usuaris professionals i els tècnics.

Tot i això, de ben segur que heu interactuat amb sistemes que empren aquest programari (per exemple, molts servidors web), o bé heu fet gestions amb alguna entitat que el fa servir. Si heu hagut de fer gestions a l’Agència Tributària Catalana, per exemple, el funcionari que us ha atès molt probablement treballava en una terminal que emprava aquest programari, i es connectava a un o diversos servidors que també ho feien.

La convenció que aquesta companyia nord-americana celebra a Barcelona anualment és la seva trobada per al marc geogràfic EMEA, una denominació que abasta els mercats europeu, de l’orient mitjà, i tot el continent africà.

Un dels pabellons de la Fira de l'Hospitalet, durant la celebració del VMworld l'any passat

Un dels pavellons de la Fira de l’Hospitalet, durant la celebració del VMworld l’any passat

Només se’n celebren dues d’aquestes convencions: a l’agost a Las Vegas (Estats Units), i entre el setembre i el novembre a Barcelona. A la ciutat comtal atrau sobre uns 10.000 assistents, una xifra més que duplicada per l’esdeveniment nord-americà.

El VMworld de Barcelona ocupa quatre pavellons de la Fira de l’Hospitalet, i no només si poden trobar estands de la mateixa VMware i de la seva companyia matriu, Dell, si no que n’hi ha de totes les empreses tecnològiques que treballen amb aquesta companyia i els seus productes, que són moltes.

A l’espai físic on s’hi celebra també comptem amb espais per a demostracions i cursets tècnics dels diferents productes exhibits, i un immens espai de conferències, on s’hi fan les presentacions de nous productes i tendències per part de la companyia.

En total dura quatre dies, en els quals es desplega una intensa activitat entre conferències, exhibició firal, i actes diversos, també amb alguna festa nocturna i esdeveniment més distès per tal que els assistents socialitzin i es relaxin.

L’assistència a aquest esdeveniment no és precisament econòmica: l’entrada més barata costa 1.175 €. No és una convenció pensada per al públic en general; l’empresa que hi envia algú, sap que després de pagar aquest preu, obtindrà un retorn de la inversió, multiplicant a la llarga aquest cost en uns quants ordres de magnitud en forma d’ingressos.

Gartner Symposium

La consultora Gartner és una de les més importants del món en diverses àrees, com ara la financera i, sobretot, la tecnològica. Els seus estudis, informes i previsions són tinguts en compte per directius de les més grans empreses i organitzacions d’arreu del món a l’hora de preveure en quina direcció anirà la política tecnològica i a què han de destinar la inversió.

A Barcelona, Gartner acostuma a ocupar durant quatre dies de novembre el Centre Internacional de Convencions situar al capdavall de la Diagonal. Allà, i a banda d’un petit espai de fira amb alguns estands, el que hi primen són les conferències i les sessions magistrals.

Des de sessions més o menys petites que tracten temes com aspectes concrets de la seguretat, les tendències de mercat, l’ús d’assistents intel·ligents per atendre els clients, fins a omplir la sala principal per tal d’explicar en línies generals les principals tendències de futur en l’adopció de tecnologies per part dels usuaris (i, per tant, cap a on han d’anar les empreses), al Gartner Symposium hi podem trobar més de 400 conferències.

Un moment del Gartner Symposium de l'any passat

Un moment del Gartner Symposium de l’any passat

Fins a més de 6.000 assistents es troben en aquesta cita, en la qual el perfil acostuma a ser el del CIO (Chief Information Officer, el perfil responsable de la gestió de la informació a les empreses, en la seva vessant més tecnològica), tot i que també hi trobem analistes, directius responsables d’altres àrees, i responsables d’administracions públiques.

Si l’accés al VMworld us ha semblat prohibitiu, millor no us pregunteu pel preu d’aquest i pareu de llegir ara mateix. Bé, si heu decidit de continuar, sapigueu que posar el peu a les instal·lacions on es du a terme el Gartner Symposium us costarà la “mòdica” quantitat de 5.250 €, tot i que si veniu d’una organització governamental, us faran un interessant descompte, deixant-vos-ho per la gens menyspreable quantitat de 4.025 €.

En aquest cas, el retorn que se n’obté tant a nivell de coneixement estratègic del mercat com d’algun contacte que s’hi fa, supera amb escreix la inversió en diverses magnituds.

Dos perfils diferents, però marcats per una gran majoria masculina

Em sap greu haver d’insistir en aquest tema, però si voleu veure una escenificació del que és l’abassegadora presència masculina en l’àmbit de les tecnologies, aquests dos que us he descrit són els escenaris idonis, ja que a cap dels col·lectius que conformen el públic objectiu assistent hi ha arribat l’efecte dels esforços que arreu del món s’han posat en incorporar la dona a aquests llocs de treball.

Si bé en altres certàmens com el Websummit de Lisboa, la igualtat entre sexes és més palesa, aquest que he comentat de la capital portuguesa es dedica a l’emprenedoria de caire tecnològic més que no pas a aspectes purament tècnics, i el públic assistent és bàsicament jove i que es troba establint la seva empresa.

És, doncs, un escenari perfecte perquè hi tinguin molt més pes les joves emprenedores, ja amarades d’una cultura sense tants prejudicis sobre els rols de gènere.

Mentre, al VMworld, l’arquetipus de l’assistent que podem trobar als passadissos de la Fira de l’Hospitalet és el d’un home jove (sobre els vint-i-molts, trenta-i-pocs) vestit informal, amb uns texans, una samarreta, i una motxilla. Tècnics informàtics, la típica imatge del “freak” tecnològic (i ho dic amb tot el respecte del món, ja que jo també he format part d’aquest col·lectiu, i el meu cor sempre en formarà part, ni que sigui una mica).

Als passadissos del Centre Internacional de Convencions de Barcelona el que domina són el vestit (masculí, el mal anomenat “trajo“) i la corbata lluint en homes de mitjana edat.

I les dones? Si, n’hi ha, però, sobretot (i sap greu haver-ho d’admetre) fent d’hostesses. D’assistents també, però representen una proporció mínima del total.

Suposo que això és una batalla perduda per a certes generacions, malgrat que igualment l’hàgim de lliurar per dignitat, mentre posem totes les esperances i els esforços en els joves que pugen.

Guillem Alsina
Etiquetes: