Els futurs smartphones no portaran SIM

Imatge de Simon Yeo a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

Apple i Samsung s’han aliat per eliminar la tarja que defineix el lligam del telèfon amb l’operadora. Les operadores petites i mitjanes encantades.

La primera passa seriosa per eliminar la tarja SIM física i virtualitzar-la la va donar Apple amb l’Apple SIM per al seu iPad, que permet triar operadora als Estats Units, i un pla de dades quan es viatja a l’estranger des de l’Estat Espanyol.

Ara, i segons informa el Financial Times, la companyia de la poma mossegada i la seva més directa rival en l’àmbit dels smartphones, la sud-coreana Samsung, estan treballant conjuntament per eliminar definitivament la tarja SIM i virtualitzar-la, probablement amb un microxip dins del terminal que contindria la mateixa informació.

L’actualització de les dades d’aquest microxip, és a dir, els canvis d’operadora, es podrien realitzar directament des del terminal, via programari, o bé connectant l’aparell a un ordinador, bé a casa del client, bé a una botiga de l’operadora.

Segons segueix informant el mateix rotatiu especialitzat en economia, el projecte estaria a punt per a algun moment de l’any vinent, 2016.

Les operadores reaccionen segons els convé

Segons The Verge, mentre l’operadora nord-americana AT&T (dominadora del mercat als EUA) ha posat pals a les rodes de l’Apple SIM, les operadores mitjanes com T-Mobile o Sprint, han recolzat la idea de manera entusiasta.

El fet és que aquestes empreses suposen que, amb una major facilitat per canviar de companyia sense haver de canviar la tarja SIM física, la gran majoria dels consumidors es decantarà per aquelles operadores que ofereixin millors preus.

Ara per ara, l’inconvenient de dur a terme una portabilitat i esperar la nova tarja SIM és quelcom que molesta i, fins i tot, fa por (pels problemes que pot comportar) a molts consumidors, dissuadint-los de donar el pas.

Si, en canvi, el procés es simplifiqués notablement i fos només qüestió de connectar el terminal a un ordinador a la botiga de l’operadora o configurar-s’ho un mateix des de casa mitjançant uns codis enviats per correu electrònic o convencional, la cosa canviaria notablement des del punt de vista de les operadores.

Les petites i mitjanes, així com les virtuals, normalment amb preus més econòmics que les grans, es freguen les mans només de pensar en la riuada de nous clients que els poden arribar, mentre que les grans estan en contra de l’invent pel mateix motiu, la fuga dels seus clients cap a altres operadores que poden veure venir.

No obstant, cal fer notar que el nou sistema sense tarja SIM física continuaria estant subjecte als contractes amb permanència que venen les operadores, i mitjançant els quals blinden el lligam amb l’usuari per un periode de diversos mesos.

A més, la manca d’una tarja física simplificaria la gestió i reduiria despeses per a les companyies operadores de telefonia, per poc que fos, quelcom que, ara si, totes han de rebre amb alegria.

Imatge de portada: una tarja SIM. Fotografia de Simon Yeo a Flickr sota llicència Creative Commons

Guillem Alsina
Etiquetes: