Els invidents no es queden fora dels rellotges intel·ligents

Compartir

Una iniciativa sudcoreana vol llançar al mercat el primer rellotge intel·ligent capaç de comunicar-se en braille.

El mecanisme és senzill: un cop connectat el smartwatch Dot (que, pel seu disseny, s’assembla més a una banda de fitness que a un rellotge intel·ligent) a un smartphone o tauleta tàctil per Bluetooth, aquest rebrà les notificacions pertinents i les presentarà… no, la frase no es completa amb “en pantalla”, si no que ho fa a través del seu dispositiu de lectura en braille.

Aquest consisteix en una petita planxa que presenta quatre posicions de sis punts cadascuna, adaptat al sistema braille internacional. Aquests sis punts poden ser plans o presentar relleu per conformar les lletres de l’alfabet braille.

D’aquesta manera, els usuaris invidents poden llegir els continguts presentats en pantalla dels seus dispositius mòbils, rebre les alertes procedents d’aquests, llegir els missatges entrants, o fins i tot llegir llibres electrònics, ja que la traducció del text als caràcters braille es pot produïr sobre la marxa.

smartwatch_braille_Dot

Però el Dot pot ser útil per a tasques més pedagògiques dins la comunitat de persones invidents com, per exemple, l’aprenentatge de la lectura en braille.

El gran avantatge d’aquest dispositiu és que hom el pot portar sempre amb ell, i sincronitzar-lo amb el dispositiu que més li convingui, sigui un de propi o d’altra persona (sempre i quan aquesta doni el seu permís, és clar), per tal de compartir continguts que, d’altra manera, seria impossible de fer.

De moment, el Dot es troba en fase de desenvolupament, i està previst que se’n puguin començar a fer reserves aquest mateix any.

Guillem Alsina
Etiquetes: