Els nord-americans recorren al micromecenatge per paliar els efectes del ‘shutdown’

Fotografia de Matt Johnson a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

Aquests darrers dies pràcticament tots els mitjans de comunicació han informat sobre el ‘shutdown’ de l’administració federal nord-americana, que ha deixat sense sou als funcionaris governamentals.

Aquest shutdown s’esdevé quan el congrés (que és bicameral, amb senat i cambra de representants) no aprova el pressupost presentat pel govern, de manera que no proporciona a aquest els fons necessaris per pagar els funcionaris, i l’administració ha de tancar i deixar els seus treballadors temporalment sense sou.

Això no és el primer cop que passa, sinó que és quelcom que s’esdevé de manera relativament habitual quan el president del país és d’un partit i al congrés té alguna de les cambres amb majoria del partit contrari, com és el cas.

El problema és que enguany sembla que la cosa va per llarg, més del que és habitual, ja que en aquestes circumstàncies, el govern acostuma a cedir una mica i els rivals polítics també cedeixen una mica per trobar un acord.

Però ara, l’inquilí de la Casa Blanca és l’inflexible Donald Trump, i vist el caire del seu darrer discurs televisat i de la resposta que li ha donat el Partit Demòcrata, sembla que la situació està enrocada i que cap de les dues bandes està disposada a baixar del burro.

Depenent de la bona voluntat dels internautes

Els principals damnificats per aquesta situació són els funcionaris federals, que han vist com se’ls enviava a casa sense sou.

La majoria ho ha solucionat temporalment fent coincidir els dies de vacances que tenien disponibles per cobrir aquests dies, però a causa de la durada del shutdown, aquests comencen en molts casos a esgotar-se. I aquí és on han hagut d’esmolar la imaginació.

L’ajut ha vingut del mitjà online, concretament a través de les plataformes de micromecenatge, que estan essent aprofitades per alguns funcionaris per recollir fons que els permetin pagar les factures més immediates.

A la plataforma gofundme podem llegir-hi alguns testimonis d’aquestes peticions que s’han obert.

La Dawn Barela, d’Albuquerque, a l’estat de Nou Mèxic, és una funcionària federal que demana ajut per poder pagar les seves factures, ja que ha esgotat els dies de vacances que pot demanar, i no disposa de prou estalvis per fer front a la situació.

S’ha fixat un objectiu de 3.000 dòlars, dels quals, i des del 2 de gener, n’ha recollit 560. Dels donants, alguns ho han fet anònimament, i d’altres han explicitat el seu nom, però tots ells coincideixen en lamentar la situació a la qual s’enfronta la Dawn.

Més punyent és el cas de la Kinata Holt, mare soltera de sis fills, que la tenen com a únic suport, i que treballa de funcionària governamental a Florissant, Missouri.

La Kinata va posar en línia la seva campanya de recollida de fons el 8 de gener, un cop va esgotar tota la resta de recursos que tenia per aguantar el shutdown, segons ella mateixa explica. Ara no compta amb res més que la bona voluntat de la gent per poder superar la situació.

Fins i tot les institucions

La Guàrdia Costanera dels Estats Units (US Coast Guard) també ha recorregut a la possibilitat de micromecenatge, ja que els sous dels seus membres tampoc són pagats durant aquest shutdown, a diferència de les pagues del personal militar.

En aquest cas, però, la xifra sol·licitada va molt més enllà: un milió de dòlars. La petició fou creada el 22 de desembre i, de moment, porten recaptats només 590 dòlars. No pinta que hagi de reeixir.

En general, totes les peticions que he vist a gofundme no havien recollit pràcticament res més que entre un 5 i un 10% del que demanaven. Sembla que, per a la majoria, la solidaritat aliena no passa d’uns quants amics i algú que “passava per allà”.

Imatge de portada de Matt Johnson a Flickr sota llicència Creative Commons

Guillem Alsina
Etiquetes: