Convocada nova edició dels Premis Dona TIC

Compartir

No cal ser un observador experimentat per veure, d’una sola passada, que en qualsevol esdeveniment relacionat amb la tecnologia, les dones acostumen a ser minoria a la sala. I dic acostumen, perquè a banda d’esdeveniments dirigits específicament al col·lectiu femení dins l’àmbit tecnològic, tenim algunes poques i honroses excepcions on s’assoleix -o gairebé s’aconsegueix assolir- com a mínim la paritat entre sexes.

És el cas del Websummit, un esdeveniment relacionat amb l’emprenedoria de caire tecnològic que es celebra anualment (des de fa tres anys) a Lisboa (Portugal). Vaig tenir el plaer d’assistir a la primera edició que es celebrava a la capital lusa, i ja vaig poder observar el que després l’organització va corroborar oficialment: que hi havia tantes dones com homes presents a les xerrades i a la fira (finalment ho van establir en un 52% masculí davant un 48% femení, xifres que ja podem considerar paritàries malgrat el lleuger biaix).

I, no obstant, el paper de la dona al món tecnològic ha estat cabdal malgrat la profunda masculinització de l’entorn, i només cal recordar el distingit paper d’Ada Lovelace, considerada la primera programadora (sense un precedent masculí).

Per posar de relleu aquesta presència femenina que sovint s’invisibilitza, la Generalitat va establir el premi Dona TIC, del qual ja se n’han celebrat tres edicions, i se n’ha presentat la quarta per a l’any en curs recentment.

El període d’inscripció de candidatures ja està obert, i hi restarà fins al proper 15 de novembre, en set categories diferents: Emprenedora, Professional, Acadèmica/Investigadora, Divulgadora, Dona TIC revelació, Estudiant TIC (amb dues subcategories: universitària i FP), i finalment en la categoria d’Iniciatives referents (que també es divideix en dues subcategories: iniciativa empresarial, i d’entitat).

Els Premis Dona TIC són organitzats pel Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública conjuntament amb l’associació Tertúlia Digital, i compten amb la col·laboració de l’Institut Català de les Dones i de l’Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona.

Referents per a les noves generacions

No cal ni explicar a fons que, si no existís Wonder Woman, les nenes quedaríen relegades al paper de comparses quan els nens juguessin a ser Superman als patis de les escoles, mentre que la superheroïna (juntament amb d’altres) els permet tenir un referent de personatge central i protagonista indiscutible femenina.

De la mateixa manera, la inspiració que tots nosaltres hem tingut en algun moment de la nostra vida per decantar-nos per la nostra professió, requereix de models de rol, i serà molt difícil que una nena opti per seguir un camí vinculat a la ciència i la tecnologia si manca de referents femenins en tal camp i l’entorn la pressiona a desistir d’aquell camí perquè “és una feina de nois“.

Precisament, el paper dels referents és el de dinamitar per la base l’argument masclista de que certes feines només poden ser dutes a terme per persones que disposin del cromosoma Y; si ella ho pot fer, perquè no jo?” és la frase que desarma qualsevol argumentació de limitació per gènere. Si manca l’exemple a substituir per “ella”, la nena es queda desarmada enfront de l’argumentació dels adults.

Les guardonades amb la distinció Dona TIC, a banda de rebre un reconeixement als seus mèrits empresarials, d’investigació i/o tècnics, també compleixen amb aquesta funció d’esdevenir referents per a què les més joves puguin contraargumentar quan algú amb mentalitat ancorada en el passat les vulgui dissuadir de l’elecció realitzada.

Guillem Alsina
Etiquetes: