Els smartphones poden ser una xarxa d’alerta contra terratrèmols

Compartir

Un estudi del Servei Geològic dels Estats Units (USGS) indica que els sensors dels telèfons intel·ligents poden ser utilitzats per avisar de grans terratrèmols.

Els smartphones i altres dispositius electrònics personals podrien funcionar com a sistemes d’alerta per als grans terratrèmols tal com afirma una nova investigació. L’estudi, dirigit per científics de l’USGS, ha estat publicat a la revista Science Advances i proposa un sistema alternatiu de detecció contra grans terratrèmols per a les zones de risc que no es poden permetre l’actual sistema de detecció Earthquake early warning (EEW) pel seu alt cost.

Tot i ser menys precís que l’equip científic, els receptors GPS (Global Positioning System) i altres dispositius poden detectar els desplaçaments en el terreny causats pels moviments de falles. Utilitzant així les observacions de multitud de fonts gràcies als smartphones, aquests fenòmens podrien ser detectats amb anterioritat, i les alertes es podrien transmetre de nou als usuaris. Encara que gran part de la població mundial és susceptible de patir terratrèmols forts, els sistemes EEW estan operant actualment en només unes poques regions del món.

El sistema integral EEW és capaç de detectar també els tremolors de menor magnitud però requereix una densa xarxa d’instruments científics i hi ha moltes parts del món on no hi ha recursos suficients per construir i mantenir aquestes xarxes, però el consum de dispositius electrònics és cada vegada més comú i pot ser utilitzat també amb aquesta finalitat.

Els autors de l’estudi consideren que els sensors dels dispositius electrònics es podrien utilitzar per emetre alertes de terratrèmols quan la seva magnitud és com a mínim de 7.

L’Agència dels Estats Units per al Desenvolupament Internacional ja ha acordat finançar un projecte pilot, en col·laboració amb el Centre Sismològic Nacional de Xile, per posar a prova un sistema d’alerta de terratrèmol que combini sensors de telèfons intel·ligents autònoms i sensors de grau científic al llarg de la costa xilena.

FONT

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)