És un rellotge, és d’Apple, i es diu Apple Watch

Apple Watch
Compartir

S’esperava l’iWatch i ha arribat l’Apple Watch, però no és el mateix que els rumors, si no corregit i augmentat al més pur estil de Cupertino.

La companyia de la poma mossegada ha “cuinat” (en anglès seria cook, però en català el joc de mots perd tota la seva gràcia) un format de dispositiu totalment nou per a l’empresa però que no ho és per a la indústria tecnològica: un rellotge intel·ligent (smartwatch).

Si bé els rumors l’havien batejat com a iWatch, finalment el seu nom comercial serà Apple Watch, i serà posat a la venda a principis de l’any vinent per un preu de 349 dòlars (als Estats Units, ignorem com “traduirà” aquest preu a les altres monedes).

Membres de la premsa es miren l'Apple Watch instants després de que s'hagi acabat la presentació d'Apple

Membres de la premsa es miren l’Apple Watch instants després de que s’hagi acabat la presentació d’Apple

L’element diferenciador de l’Apple Watch és el seu botó lateral, la “corona digital” segons l’ha anomenat Apple (terme traduït literalment de la veu anglesa digital crown) que permet interactuar amb la interfície d’usuari a més de poder-ho fer en la tradicional forma tàctil.

Concretament, amb la corona digital, el posseïdor del rellotge d’Apple pot fer zoom, scroll, o seleccionar. El motiu d’aquest ús? el fet que, a vegades, ens és difícil emprar la interfície tàctil en comptes d’un dispositiu físic. Si no, imagineu-vos puntejant en una pantalla de menys de 2″ mentre aneu en un tot terreny per un paisatge ple de sots…

Apple qualifica aquest element com la revolució en la interfície d’usuari més gran des de la introducció de la roda de l’iPod i la pantalla multitàctil de l’iPhone. N’hi ha per a tant? A priori, a mi no m’ho sembla, però només el temps pot dir si els contendents d’Apple adoptaran una solució semblant o, fins i tot, idèntica, i si els usuaris l’adopten de manera entusiasta.

Home page de l'Apple Watch

Home page de l’Apple Watch

La digital crown també serveix a mode de botó per anar directes a la pantalla principal en la que tenim totes les apps.

La interacció entre dos d’aquests rellotges en proximitat també serà possible, enviant informació com… el batec del nostre cor (mesurat gràcies als sensors que incorpora). Útil? Pot semblar quelcom purament romàntic, però ben aprofitat pot ser útil perquè, per exemple, un atleta li enviï el ritme cardíac al seu entrenador, o un pacient al seu metge de capçalera.

Evidentment, i com en qualsevol rellotge intel·ligent, el d’Apple disposa de sensors per mesurar el ritme cardíac, i s’aparella amb apps de l’iPhone de salut.

L’Apple Watch estarà disponible en tres edicions (Apple Watch, Sport i Edition). La primera serà l'”estàndard”, la segona la més esportiva, i la tercera buscarà l’elegància i ser un accessori per vestir.

Pel que fa a compatibilitat, l’Apple Watch podrà ser emprat amb tots els models d’iPhone a partir del 5 (és a dir, el 5, 5S, 5C, 6 i 6 Plus). Per connectar-se amb el telèfon, incorpora connectivitat per Bluetooth 4.0 i, sorpresa, Wi-Fi 802.11b/g.

La càrrega d’energia es realitza a través d’un carregador magnètic, que es connecta a la part posterior de la caixa del rellotge i empra una tecnologia semblant a la MagSafe dels MacBook mitjançant càrrega inductiva.

La seva interfície d’usuari la podem descriure com “per fer-hi zoom“; la pantalla principal consisteix en un núvol d’icones sobre la qual farem zoom (amb la corona digital, per exemple) per seleccionar la icona de l’app que volem executar.

Les “cares” de rellotge, és a dir, l’aspecte que tindrà el rellotge que veurem quan no estiguem executant cap app, són interactives i en tenim, per exemple, una amb la qual podem “jugar” amb els planetes del sistema solar i fins aprendre amb ells.

Siri també es veu integrat en aquest nou dispositiu (el que implica que té micròfon i altaveu) de manera que, per exemple, podem començar a dictar un missatge en el rellotge i acabar-lo a l’iPhone, una funcionalitat que va molt bé per dictar sobre la marxa mentre el telèfon el tenim a la butxaca.

Ara, quants de vosaltres esteu disposats a anar “parlant sols” pel carrer?

Entre el que Apple ens explica que podem fer amb aquest rellotge, ens trobem amb emprar els pagaments del nou Apple Pay, les targes d’embarcament i bitllets de Passbook, o controlar l’Apple TV.

No s’ha indicat la capacitat de la bateria ni una estimació de la seva durada.

És superior als smartwatches Android Wear?

La pregunta “del milió”, que es fan ja a hores d’ara els analistes de mercat i que sense cap mena de dubte es faran en els propers mesos molts possibles compradors, que sospesaran optar per aquest dispositiu o bé per un de la competència amb Android Wear.

Al meu parer, l’Apple Watch és un producte molt ben acabat, tant en l’apartat de maquinari com en el programari. S’integra perfectament amb l’iPhone i, a més de la roda/botó lateral (digital crown), la seva interfície d’usuari es veu molt còmoda i fàcil d’usar.

El tot fa un conjunt irresistible, que ofereix estètica, rendiment i funcionalitats i que, a més, comptarà amb molt de suport per part de la indústria del programari (desenvolupant apps per a ell) i amb l’èxit predictible del sistema de pagaments de la companyia de la poma.

Èxit el tindrà pel sol fet de ser Apple, encara que realment és una opció a tenir en compte per funcionalitat i integració amb l’iPhone (per als qui tinguin el smartphone d’Apple, és clar).

Guillem Alsina
Etiquetes: