Estaries disposat a rebre ordres d’un sistema informàtic?

Compartir

La introducció de la intel·ligència artificial al nostre dia a dia i, en especial, a la feina, portarà canvis que, en algun moment, ens freparan i ens deixaran descol·locats. Per exemple: estaries disposat a acceptar ordres que vinguin d’una màquina?

No estic dient a través d’un altaveu darrere del qual saps perfectament que hi ha un ésser humà, sinó d’un sistema darrere del qual hi ha una intel·ligència artificial marcant què has de fer. Això, que sembla de pel·lícula de ciència-ficció, pot ser més a prop del que ens pensem.

Posem l’exemple senzill d’una cadena de fabricació de cotxes. Mitjançant els seus sensors instal·lats a les màquines i al llarg de tota la cadena de producció, el sistema intel·ligent del fabricant se n’adona que s’estan fabricant més unitats d’uns determinats components que d’uns altres, així que trasllada el pes de la producció cap als components menys fabricats per tal d’igualar estocs i que no hi hagi excedent d’unes peces i/o mancança d’unes altres, que se’n fabriquin les justes i necessàries per tal que es produeixin cotxes sense que sobri o falti res.

Aquesta intel·ligència artificial podria ordenar, directament als treballadors, que passessin a fabricar un altre tipus de peça, o que canviessin el seu lloc de treball dins de la cadena per realitzar una altra funció, sense intervenció humana en el procés per fer de mitjancer i transportar el missatge als operaris humans.

Fins i tot a les feines “creatives” es podria donar aquesta situació. Vegem-ne un altre exemple.

Treballes a la redacció d’un diari online i, de cop i volta, reps l’ordre del sistema informàtic d’escriure sobre determinat tema. Per què? Doncs perquè el sistema intel·ligent ha detectat que els lectors buscaven informació sobre aquest tema i l’estaven consumint en mitjans de la competència i, per tant, cal escriure’n.

La detecció, anàlisi i, finalment, l’ordre, s’executen en temps real. Un intermediari humà que hagués de decidir dubtaria. S’ho miraria dos cops, potser ja hauria trigat a adonar-se’n fins que fos massa tard i el gruix dels nostres lectors ja fos a la competència. En qualsevol cas, la intel·ligència artificial comporta certs avantatges en aquesta mena de casos.

Els anomenats “sistemes experts”, que no són altra cosa que intel·ligències artificials adaptades per excel·lir en una tasca concreta o sèrie de tasques, podrien acabar donant-nos ordres en el futur, tant en feines repetitives com en llocs de treball que requereixen la creativitat humana.

I, potser -sobretot si ets creatiu-, no estaràs gaire d’acord en el fet que et doni ordres una màquina.

Com ho veus? Estàs preparat per al futur que se’ns acosta?

Guillem Alsina
Etiquetes: