Eugene, la primera màquina que supera el test de Turing

Compartir

Què és el test de Turing? El test de Turing va ser proposat l’any 1950 pel matemàtic Alan Turing, considerat el pare de la informàtica moderna, i consisteix en fer una sèrie de proves a màquines per a determinar si són intel·ligents.

Un humà fa preguntes a una computadora, sense poder-hi accedir directament, i la màquina genera respostes. Si l’humà creu que allò que respon és un altre humà, (ja que no veu qui està contestant) aquella màquina serà considerada intel·ligent. Per a arribar a aquest fi la màquina pot mentir, tractar d’enganyar a l’interrogador, o imitar el comportament humà.

test_de_Turing

Per a aquesta competició concreta, organitzada per la Universitat de Reading la màquina havia d’aconseguir enganyar, almenys, a un 30% dels jutges.

Eugene Goostman va aconseguir, el passat 7 de juny, convèncer a un 33% dels jutges que era un nen de tretze anys de Sant Petersburg.

El programari desenvolupat per Vladimir Veselov i Eugene Demchenko va competir contra altres quatre superordinadors amb programaris similars, destacant entre tots ells.

Cal dir que no és la primera vegada que Eugene es presenta a aquest tipus de competicions. L’any 2012 va estar a punt de superar el test de Turing, amb una taxa de confusió entre els jutges del 29%, quedant-se a les portes del mínim del 30%. Aquest és un fet històric en l’àmbit de la intel·ligència artificial i els sistemes de conversa.

Per diversos motius, com la propia interpretació de Turing o l’esdeveniment celebrat, no tothom coincideix en dir que s’ha superat el test. Adjuntem els comentaris dels lectors:

Més informació a la web de la Universitat de Reading

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: