Evolve OS: el minimalisme de Chrome OS, en Linux

Compartir

Empra un escriptori diferent als habituals, que es pot configurar per a què llueixi com el de Chrome OS, amb tan sols un botó a la part esquerra i poca cosa més.

Si tenim un sistema operatiu propietari qualsevol, de ben segur que tindrem un entorn gràfic en el món del programari obert i, més concretament, en l’ecosistema GNU/Linux, que en mimetitza l’aspecte i funcionalitat amb més o menys variacions. Per exemple, Elementary és una distribució que s’assembla a Mac OS X, mentre que en la gènesi de l’entorn KDE hi trobem un intent de portar la metàfora d’escriptori de Windows i la seva aparença a Linux per tal de fer-lo més agradable per a la migració d’usuaris (és clar que, a posteriori, ha evolucionat per altres camins).

Per tant, no ens ha d’estranyar que, partint d’aquesta premissa, també hagi estat construïda una distribució que prengui com a base la metàfora d’escriptori de Chrome OS.

Evolve OS pren la bandera minimalista del sistema operatiu de Google, si bé no restringeix les aplicacions que pot executar al navegador, si no que també pot executar els programes que se li poden instal·lar a qualsevol altra distribució de GNU/Linux, com la suite ofimàtica LibreOffice, o el programa de retoc d’imatges The GIMP.

El seu escriptori, anomenat Budgie, es pot configurar per a què s’assembli totalment a l’entorn del Chrome OS: un sol botó amb el menú de les aplicacions a la part esquerra, i un widget a la dreta amb accés a informació d’utilitat com ara l’hora o les xarxes Wi-Fi a les quals ens podem connectar.

EL menú principal de Budgie, amb totes les aplicacions (feu clic per a ampliar)

EL menú principal de Budgie, amb totes les aplicacions (feu clic per a ampliar)

Tècnicament, Budgie està basat en la tecnologia desenvolupada per al projecte GNOME, per a així no haver de reinventar els fonaments de l’escriptori visual que, a més, s’han d’anar mantenint. D’aquesta manera, manllevant una tecnologia ja existent creada per a un altre projecte en el que hi treballen centenars de desenvolupadors, s’assegura no només l’estalviar-se feina, si no disposar d’una base sòlida, funcional i que evoluciona en el temps.

D’aquest escriptori se n’ha fet un port per a Ubuntu, una de les distribucions GNU/Linux més populars actualment, de manera que els usuaris d’aquesta no hauran de canviar de distro per gaudir d’un aspecte i funcionalitat semblants als que proposa el sistema operatiu de Google.

Encara que la metàfora d'ús sigui Chrome OS, Evolve OS també empra altres navegadors web com Firefox (feu clic per a ampliar)

Encara que la metàfora d’ús sigui Chrome OS, Evolve OS també empra altres navegadors web com Firefox (feu clic per a ampliar)

Aquest port, però, no vol dir que Evolve OS estigui basat en Ubuntu. De fet, no ho està en cap distribució del sistema del pingüí, si no built from scratch, com s’anomena a les distribucions construïdes des de zero a partir del codi font de Linux.

De l’escriptori Budgie també n’han fet ports per a Arch, openSUSE i Fedora.

El sistema de gestió de paquets que empra és un fork de PiSi, creat originalment per a la distribució Pardus però que va ser abandonat per aquesta al cap d’un temps), i només es troba disponible per a màquines d’arquitectura AMD64, apostant doncs pel maquinari més modern i sense compatibilitat per a màquines de 32 bits, quelcom que té força sentit ja que avui en dia tots els ordinadors portàtils i de sobretaula que es venen són màquines de 64 bits, i ja hi ha distribucions amb compatibilitat de 32 bits que permeten re-utilitzar màquines antigues.

Us convenç aquesta interfície gràfica minimalista? No us molesta que Evolve OS pugui ser considerat un ‘succedani’ de Chrome OS?

Guillem Alsina
Etiquetes: