Èxit de la Diada de les Telecomunicacions

Compartir

Aquest dijous s’ha celebrat una nova edició de la Diada de les Telecomunicacions, coincidint amb la celebració de Sant Gabriel, el patró de la professió.

Ple absolut a primera hora del matí, especialment per escoltar la conferència que havia de donar Artur Mas, i que finalment es va celebrar en forma de conversa, amb l’ex-President de la Generalitat interpel·lat per Joan Giró, president del Consell Assessor del COETTC. Afluència de mitjans de comunicació, tant generalistes com més especialitzats, per a una sessió en la qual, finalment, s’han tractat tant temes de política i societat, com altres més propers al col·lectiu.

Tot i ser un esdeveniment sectorial, sens dubte Mas ha estat el gran pol atractor de la jornada, car ha estat l’únic moment en què l’auditori del CosmoCaixa s’ha omplert.

Bona assistència a les taules rodones, vuit en total, i que han tractat temes que han anat des de la ciberseguretat fins a les oportunitats que atorguen els nous mitjans de pagament, passant pels nous formats d’oci digital o la indústria 4.0.

Creixement de la presència femenina al sector

En una era en la qual encara es lluita perquè les dones tinguin les mateixes oportunitats que els homes en molts sectors, i que això es materialitzi en una integració a professions i càrrecs d’acord amb el percentatge de població, he pogut observar que l’assistència femenina creix respecte als anys anteriors, però encara presenta mancances.

Si a primera hora era Francesca Bria (Comissionada de Tecnologia i Innovació Digital de l’Ajuntament de Barcelona) la que feia notar que hi havia una presència equilibrada entre el públic, la il·lusió s’esvaïa al llarg del matí.

Almenys a les taules rodones a les quals vaig poder assistir, la presència femenina va anar minvant no només entre el públic, sinó (i més dràsticament encara, entre els ponents), fins arribar al paroxisme de l’acte de clausura, el qual, i com diria la Bel Olid, era un veritable camp de naps (i perdoneu l’expressió).

No és un tema mancat d’importància, i no em refereixo només a l’èmfasi que socialment, i en general, s’està posant per afavorir la igualtat d’oportunitats per a ambdós gèneres i la incorporació de la dona a àrees de marcada presència masculina, sinó perquè és una qüestió que preocupa profundament al sector TIC des de fa anys.

S’ha fet feina? Sens dubte. S’ha fet bé? Sempre es pot fer millor, però no tinc cap mena de dubte que el sector s’enfronta a una “generació perduda” amb la qual l’únic remei és posar-hi pedaços perquè el “mal” (els prejudicis de què “això és d’homes“) ja està fet, però podem encarar el futur amb optimisme: entre els assistents joves, la relació entre gèneres ha estat paritària o gairebé.

Guillem Alsina
Etiquetes: