Fairphone 2, el smartphone resistent, potent i ètic

Compartir

Per ENRIC CORTIÑAS

Ha arribat el dia més esperat per a totes aquelles persones que ens agrada la tecnologia i volem consumir de forma responsable. Fairphone ha publicat les primeres imatges del seu esperadíssim nou telèfon intel·ligent: el Fairphone 2.

Es tracta del segon model d’aquesta empresa, que té com a objectiu desenvolupar un telèfon intel·ligent dissenyat i produït amb criteris de sostenibilitat i de respecte per a les persones. La companyia té la seu a Amsterdam, Països Baixos, i està recolzada per la Waag Society, una fundació que té com a objectiu fomentar l’experimentació amb les noves tecnologies, l’art i la cultura.

Amb el seu primer model la companyia va vendre unes 60.000 unitats – molt per sota de companyies com Apple o Samsung – però suficients per a finançar un segon dispositiu, el Fairphone 2.

Fairphone acaba de publicar al seu web els detalls d’aquest segon model, on un dels aspectes més destacats és la seva resistència, així s’aconsegueix allargar la vida útil del telèfon i evitar l’obsolescència programada, perquè un “smartphone” més sostenible és aquell que ja tenim i podem seguir utilitzant. Per això, han fet que el telèfon sigui extra-resistent a les caigudes i la humitat, a més a més, inclou una carcassa que ofereix una protecció extra.

Un altre dels aspectes més interessants és la seva arquitectura modular, que permet la reparació per nosaltres mateixos d’algunes parts, i sense necessitat de cap coneixement tècnic.

Fotografia de Fairphone sota llicència Creative Commons

Fotografia de Fairphone sota llicència Creative Commons

El Fairphone 2 es caracteritza per una pantalla de 5 polzades Full HD, un processador Qualcomm Snapdragon 801, 2 GB de RAM, una càmera de 8 megapíxels, 32 GB d’emmagatzematge intern ampliable mitjançant microSD, i una bateria extraïble amb capacitat de 2.420 mAh. Un dels avantatges del Fairphone 2 és que permetrà fer millores al dispositiu, com substituir la càmera per una de major qualitat o l’addició de la tecnologia NFC.

La principal motivació de Fairphone és desenvolupar un dispositiu mòbil que no tingui minerals provinents de mines en conflicte armat (generalment en els telèfons són l’or, l’estany, el tàntal i el tungstè) i sota unes condicions de treball dignes al llarg de tota la cadena de subministrament. La companyia admet que no tots els materials utilitzats són lliures de conflicte, però que la possibilitat de desenvolupar un segon model, els ha fet tenir més influència sobre les cadenes de subministrament i avançar cap aquest objectiu.

L’aspecte ambiental tampoc s’ha oblidat i amb el Fairphone 2 han treballat per reduir al màxim els residus i les emissions de CO2 emeses en la seva fabricació i, sobretot, en el seu transport.

Així que sí, el Fairphone 2 no és més ràpid i potent que un iPhone 6 o un Galaxy S6, però qui necessita potència quan parlem de justícia social i ambiental? Totes aquelles persones interessades podran fer una reserva a partir de l’estiu aquí, i els primers terminals s’enviaran a la tardor d’aquest any. El preu de venda serà de 525 €, IVA inclòs. Fins ara, més de 50.000 persones s’han inscrit a la llista com a interessats.

Imatge de portada de Fairphone sota llicència Creative Commons

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: