Fibra òptica que permet detectar càries

Compartir

Si a qualsevol de nosaltres ens diuen “fibra òptica”, ràpidament ho associarem amb connectivitat a Internet d’alta velocitat en l’àmbit domèstic, és a dir, fixa. Però la tecnologia de la fibra òptica pot tenir aplicacions en els llocs més insospitats, com en el cas que us acosto avui: la salut dental.

CSD (Compromiso y Seguridad Dental) és una associació sense ànim de lucre que neix amb l’objectiu d’implantar un estàndard de qualitat en l’atenció i la praxi mèdica de les clíniques dentals, de manera que qualsevol usuari dels serveis d’aquestes clíniques vegin que se’ls dóna una atenció de qualitat i tinguin els seus drets garantits.

És aquesta entitat la que informa sobre aquesta nova tecnologia de diagnòstic de càries, anomenada DIAGNOcam, que fa ús de la fibra òptica.

Una càries consisteix en la desmineralització d’una dent, que pot acabar fent visible el nervi, que és el que ens provoca el dolor. És una malaltia de tipus infecciós que es pot prevenir amb una correcta higiene bucodental i amb una dieta saludable, ja que la remineralització de les dents depèn del pH de la boca.

L’origen de les càries acostuma a ser una deficient higiene bucodental, que fa que s’acumulin restes de menjar entre les dents. Aquestes restes són el caldo de cultiu perfecte per a bacteris que fan que baixi el pH de la boca, deixant les dents desprotegides davant la seva acció corrosiva amb els materials que conformen les dents.

La detecció d’una càries no és senzilla. Molts cops, fins que la dent no ens fa mal, no anem al dentista. Aquest, fins ara, només podia detectar les càries mitjançant els raigs X, quelcom que no pot ser emprat indiscriminadament, ja que es tracta de radiació, la qual no és precisament bona per a la nostra salut, pel que cal dosificar-la emprant-la només quan sigui estrictament necessari.

El nou sistema DIAGNOcam empra la tecnologia DIFOTI (transil·luminació de fibra òptica digital), la qual consisteix a emprar la dent com a conductor de llum per veure les càries.

La DIAGNOcam

La DIAGNOcam

DIAGNOcam treballa amb dues fonts de llum que traspassen les dents des dels seus costats, i una càmera de vídeo que captura aquesta llum.

A la imatge resultant, l’esmalt de la dent es veu d’un color blanc transparent, com si fos vidre, mentre que les càries són fàcilment identificables com a punts foscos. Això és degut al fet que les càries absorbeixen la llum, i per això romanen fosques.

Com que no empra cap mena de radiació, només llum (la qual és innòcua per a l’ésser humà), el mètode DIAGNOcam pot ser emprat tants cops com faci falta sense suposar cap risc per al pacient, revelant l’existència i posició de les càries.

Guillem Alsina
Etiquetes: