Firefox OS: El nou sistema operatiu per a mòbils

Compartir

L’operadora MoviStar ens ha regalat un ZTE Open, el primer mòbil que porta el sistema operatiu desenvolupat per Mozilla.

En aquest post vull donar-vos la meva opinió i quines han estat les primeres impressions de la versió 1.2 de Firefox OS.

zte_open

Hardware:

El ZTE Open, és un dispositiu de gama baixa, que es ven a 69€.
És un mòbil amb una pantalla de 3’5 polsades, processador d’1.0GHz Cortex A5 i 256MB de ram. Disposa de connectivitat 3G, Wifi b/g/n, Bluetooth 2.1, Ràdio FM i A-GPS. A més permet fer-lo anar per fer tethering.
En quan a la càmera n’incorpora una de 3,2 Megapixels, però amb possibilitat d’afegir filtres a les nostres fotos.

Software:

El sistema operatiu Firefox OS  arranca molt ràpid i és mostra àgil en les transicions de pantalla.
El seu funcionament és realment senzill i intuïtiu, de fet s’aprèn a fer anar a un petit tutorial de benvinguda de quatre passes.

firefox_os_logo

El punt fort de Firefox OS es que es tracta d’un sistema 100% lliure, totalment obert i basat en HTML5.
Té un bon disseny i sobretot, en tot moment cuida molt els temes de la nostra privacitat, on poden definir de forma clara el que volem:

  • Transmetre la nostra posició.
  • Netejar historials i cookies de navegació.
  • Activar mode No rastrejar, on Firefox indica a cada web que visites (així com als anunciants i altres proveïdors de continguts) que no volem que els nostres hàbits de navegació siguin rastrejats.

Com no podia ser d’una altra manera, porta el navegador web Firefox, amb una execució de forma instantània, amb navegació per pestanyes i bona integració amb tot l’entorn com ara les cerques.

Precisament les cerques m’han encantat, si ens desplacem cap a l’esquerra dels panells trobarem el menú de cerques personalitzades.
Al realitzar una cerca, per exemple: Lionel Messi, automàticament ens canvia el fons de pantalla per una foto d’aquest jugador de futbol i ens mostra diferents icones, amb les que podrem accedir directament als resultats webs, a la wikipèdia, al seu facebook, twiiter o al youtube per veure els seu videos, entre moltes altres aplicacions de forma ràpida i efectiva.

firefox_os2

En quan a les aplicacions, Firefox OS disposa d’una botiga online anomenada: Firefox Marketplace, de la qual destacaria:

  • En cap moment és necessari registrar-nos, ni tampoc disposar d’una adreça de correu electrònic.
  • Totes les aplicacions són web i desenvolupades en HTML 5, Javascript i CSS3. Amb el que és relativament senzill per un dissenyador web crear aplicacions per aquest sistema operatiu.
  • Les aplicacions ocupen molt poc espai i tenen un consum de memòria molt baix, en principi amb els 256MB de ram que porta el telèfon hauria de ser capaç d’executar qualsevol aplicació.

Disposem de Here preinstal·lat, que és l’aplicació de mapes de Nokia Maps de gran qualitat. I les a Xarxes Socials, no patiu perquè hi han aplicacions per pràcticament la totalitat d’elles (Facebook, Twitter, Pinterest, Instagram, …)

Acabem amb els seus punts febles:

  • S’ha confirmat que no tindrà WhatsApp, per contra si que disposa de Line i ens els propers dies de Telegram.
  • El telèfon no té suport per protocols CardDav ni CalDav, amb el que la gestió de contactes i calendaris és molt bàsica i pràcticament només té integració total amb facebook, Gmail i Hotmail.
  • No té suport d’ActiveSync.

Un altra cosa a valorar és que cada 3 mesos presenten una nova versió de Firefox OS, la darrera és la versió 1.2 publicada fa uns dies i que ja incorpora suport per MMS, notificacions push, un llançador d’aplicacions similar a Android, una nova API per capturar àudio, compartir contactes per Bluetooth, diverses millores de rendiment, millor suport HTML5 del navegador i autocorrecció a l’hora d’escriure.

Ah! i la darrera versió ja incorpora 15 idiomes, entre ells el català!

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: