Gartner posa xifres al futur dels Chromebooks

Un Chromebook. Imatge de la usuària slgckgc a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

Malgrat que continuarà sent un mercat de nínxol durant els propers cinc anys, el seu mercat s’haurà triplicat el 2017.

Quin futur espera a Chrome OS i els Chromebooks? Si en un principi aquesta plataforma de programari i les màquines que l’acompanyen semblaven destinades a romandre confinades en un petit percentatge de mercat amb uns pocs centenars de milers d’unitats venudes, el futur sembla ara més brillant de l’esperat inicialment.

Recordem que Chrome OS és un sistema operatiu basat en el navegador Chrome que s’executa sobre un nucli Linux, conjunt al què se li han afegit alguns components bàsics necessaris com ara controladors per gestionar el maquinari de reproducció multimèdia, però que es troba limitat a no executar més aplicacions en local que el gestor de finestres, un gestor de fitxers i un reproductor multimèdia.

La idea és que les aplicacions que executi siguin totes en línia, apuntalant així els primers fonaments d’un món totalment connectat. Aquesta perspectiva de ser “la màquina del futur”, però, semblava ser el seu principal handicap, ja que encara estem lluny de ser el món totalment connectat que viurem en un futur a mitjà termini, malgrat que ens hi anem acostant.

Aquesta afirmació és especialment certa en els desplaçaments i viatges, ja que en els mitjans de transport (trens, avions, vehicles a motor) és difícil de gaudir de connexió, i tot sovint no ens és fàcil ni barat trobar connexió a un altre país.

Però tres són els factors que empenyen els Chromebooks cap a un cert èxit: la possibilitat que Google ha donat a alguna de les seves apps en línia de treballar en desconnexió, com ara els documents i els fulls de càlcul; la confiança que les principals marques han dipositat en el format Chromebook (ordinador lleuger i econòmic), amb màquines d’Acer, Asus, Dell o Samsung; i, finalment, el preu de les màquines, que es poden trobar noves al mercat per menys de 300 euros/dòlars.

Si bé ara per ara no poden competir en versatilitat amb sistemes operatius com Windows o Mac OS, temps al temps i a l’evolució de les solucions i els programes a la Xarxa.

Però el creixement que tindran en el mercat els dispositius basats en Chrome OS continua essent, per a molts, una incògnita. Als fabricants els interessa donar ales a aquest format com a substitutiu de l’extingit negoci dels netbooks.

Segons la consultora Gartner (tota una referència pel que fa a estudis i xifres de previsions per al món de les noves tecnologies), aquest any es clourà amb unes vendes globals de 5,2 milions d’unitats de dispositius basats en Chrome OS, la majoria d’aquests portàtils Chromebook, una xifra que representa un creixement del 79% respecte al 2013.

Per al 2017 s’espera que la xifra d’unitats venudes es tripliqui, sumant globalment més de 15 milions d’unitats. Segons l’estudi de Gartner, molt focalitzat en el mercat nord-americà (i, per això no extrapolable en les causes del creixement per a la resta del món), serà el mercat educatiu el que protagonitzarà la principal demanda de màquines amb Chrome OS.

Això representa un perill per a Apple, doncs toca un mercat que ha estat tradicionalment dominat per la companyia de la poma mossegada, l’educatiu als EEUU.

El sector corporatiu també serà un dels pilars sobre els quals es fonamentarà el creixement de Chrome OS, però sempre en mans de treballadors que tinguin una funció específica i definida per a la que no calgui un ordinador multipropòsit.

La seguretat de Chrome OS afegida al fet que no se li poden instal·lar aplicacions en local, el fa ideal per a reduïr al mínim la despesa en manteniment. No obstant, la consultora nord-americana considera que els Chromebooks continuaran essent un mercat “de nínxol” durant els propers cinc anys, mentre creix la velocitat d’accés a la xarxa i aquesta es va fent omnipresent.

Imatge que il·lustra aquest article de la usuària slgckgc a Flickr sota llicència Creative Commons

Guillem Alsina
Etiquetes: