Gmail comença a acceptar caràcters accentuats i símbols fóra de l’alfabet llatí

Imatge de l'usuari Cairo a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

Google s’atorga el paper de pionera en l’adopció de l’especificació de l’IETF que permet l’ús d’aquests símbols a les adreces de correu electrònic.

Com indica la mateixa Google a l’entrada del blog oficial de Gmail en la qual ha anunciat la novetat, menys de la meitat dels habitants del planeta parlen i escriuen en llengües que empren l’alfabet llatí. I de les que si el tenen, moltes (com el català mateix) empren accents i altres símbols de puntuació a les lletres que no usa l’anglès.

El fet que la tecnologia d’Internet hagi tingut el seu origen en els països de parla anglesa i, en especial, als Estats Units, fa que de bon principi no s’hagués previst l’ús de caràcters accentuats ni d’aquells que corresponen a escriptures com l’àrab, la xinesa o la japonesa. I en ple segle XXI, molts serveis en línia no accepten encara aquests caràcters tot i que la informàtica ja arriba a tots els racons del planeta en totes les llengües.

Un dels serveis que encara no s’ha adaptat a aquesta nova realitat és el del correu electrònic, tot i ser un dels primers amb què Internet va començar a caminar.

Des del 2012 existeix una especificació de l’IETF (Internet Engineering Task Force) que facilita l’ús de caràcters aliens a l’alfabet llatí en la part del nom d’usuari de les adreces de correu electrònic, aquella que precedeix al símbol d’arroba (nom_usuari@servidor.com), que s’afegeix a la possibilitat d’emprar caràcters accentuats i fóra de l’alfabet llatí en els noms de domini, però que ha estat poc emprat fins ara.

Google ha anunciat que, a partir d’ara, Gmail adopta aquesta especificació, pel que permetrà donar-se d’alta amb caràcters accentuats i adreces en altres llengües que empren alfabets diferents al llatí, i enviar-hi i rebre correu electrònic.

Tècnicament, i segons tinc entès, el que fan tant aquesta especificació com la que facilita l’ús d’aquests caràcters en els noms de domini, és traduïr-los a una sèrie de caràcters llatins, de manera que el sistema no necessita excessives variacions a nivell intern, podent arribar a ser compatible amb programes de servidor antics.

La iniciativa, de la que la companyia del cercador se n’ha autoproclamat pionera, s’emmarca en la vocació de respecte a la diversitat cultural i lingüística que des de sempre han mostrat els nois de Sergey Brin i Larry Page.

La interfície del mateix Gmail i de molts altres serveis i productes desenvolupats per l’empresa està disponible en molts idiomes, inclòs el català.

Tanmateix, és probable que per costum i per por a la incompatibilitat, molts usuaris no s’atreveixin encara a donar d’alta adreces que continguin aquests caràcters.

Imatge que il·lustra aquest article de l’usuari Cairo a Flickr sota llicència Creative Commons

Guillem Alsina
Etiquetes: