GNU Health: el programari mèdic lliure a l’abast de tothom

Un hospital. Imatge de GOVBA a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

L’objectiu d’aquest projecte consisteix en dotar a tota la infraestructura mèdica i hospitalària d’un programari de gestió apropiat.

Una de les conseqüències més visibles, temudes i criticades de la crisi econòmica que arrosseguem des de fa uns anys, i que ha colpejat amb especial força als països del sud d’Europa, és la retallada en despesa dedicada a la sanitat pública per part dels governs.

Però si ens movem de marc i ens desplacem als països amb menor desenvolupament i més problemes econòmics, el problema s’aguditza.

Precisament, per contribuir a pal·liar d’alguna manera aquest problema de finançament de la sanitat pública, i especialment als països del segon grup encara que sense deixar de banda els del primer, va néixer fa sis anys el projecte GNU Health.

Malgrat el seu dilatat recorregut, és potser un dels projectes de la família GNU menys coneguts pel gran públic. El seu objectiu és dotar a les instal·lacions sanitàries del programari de gestió necessari per funcionar, de forma totalment gratuïta.

Aquest programari de gestió consisteix en tres apartats: història clínica electrònica (registre per a cada pacient de malalties que ha patit, informació social i de prevenció), sistema d’informació hospitalària (bàsicament, informació sobre l’hospital i el conjunt dels seus pacients), i un sistema d’informació de salut.

Aquest projecte forma part de GNU Solidario, una ONG que, a més de solucions en el camp mèdic, també proporciona solucions per al terreny educatiu, i l’objectiu és donar l’oportunitat als qui no es poden permetre eines per a aquests serveis tan bàsics, d’un programari lliure i gratuït que els faciliti aquestes tasques.

El paquet d’aplicacions GNU Health és compatible amb Windows, GNU/Linux i FreeBSD, i es pot descarregar des del mateix lloc web del projecte, en el qual també hi trobarem els fòrums als quals acudir per obtenir consells i suport per part de la comunitat.

Imatge que il·lustra aquest article de GOVBA a Flickr sota llicència Creative Commons

Guillem Alsina
Etiquetes: