Google aposta pels assistents intel·ligents

Compartir

Google Assistant és la seva aposta per a un ‘majordom’ virtual, mentre que Google Home és el dispositiu que en facilita l’ús.

Facebook i Microsoft ja han explicitat la seva aposta per un futur en el qual els bots conversacionals i els assistents digitals ens ajudaran en les nostres tasques diàries. Ahir li va tocar a Google presentar la seva aposta, i al meu parer ha superat el repte amb nota molt alta. I l’aposta de la multinacional del cercador consta de maquinari però, sobretot, de programari.

Google Assistant és el nou assistent virtual de Google. Probablement una evolució de la tecnologia de Google Now que, al meu parer, va un pas més enllà del Siri d’Apple (i, de passada, dóna l’oportunitat a la companyia de la poma de superar-se a ella mateixa a la propera keynote).

Aquest pas més enllà es materialitza en dues premises: poder “conversar” amb l’usuari, i realitzar diverses tasques. Posem-ne un exemple pràctic.

Imaginem que ens trobem un dissabte a la tarda a casa, i volem planificar una jornada d’oci familiar. Podem preguntar-li a Google Assistant quines pel·lícules fan als cinemes que tenim a prop de casa i, un cop informats, preguntar-li quines d’aquestes són per a tota la família, ja que hi volem anar amb la mainada.

Google Assistant pot ser capaç, fins i tot, de preguntar-nos si volem que compri les entrades i, en cas que li diguem que si, les comprarà per nosaltres i ens les enviarà en el format corresponent al nostre telèfon mòbil.

Per a això, naturalment, caldrà que hi hagi empreses de tota mena (terceres parts, partners) que arribin a acords amb la companyia de Sergei Brin i Larry Page per tal que facilitin que els seus serveis en línia es puguin entendre i dialogar amb el nou assistent de Google.

Les converses que encetem amb Google Assistant en un dispositiu les haurem de poder continuar en altres dispositius. D’aquesta manera, podrem començar una “conversa” amb l’assistent en el nostre cotxe equipat amb Android Car i, quan sortim d’aquest, continuar-la amb el nostre rellotge intel·ligent.

El més interessant de l’Assistant i que, alhora, generarà polèmica, és que aprendrà de l’usuari per tal d’adaptar-s’hi i oferir respostes personalitzades i adaptades a les necessitats. I dic que serà polèmic perquè, per a què aprengui, haurà d’emmagatzemar dades personals i construir un perfil de l’usuari. Als defensors de la privacitat se’ls obre un nou front.

Google Home

L’apartat de maquinari es concreta amb el dispositiu que porta per nom Google Home, i que podeu veure en la imatge que obre aquest article. Consisteix en un altaveu amb micro incorporat, del qual en podem escollir el color de la base per adaptar-lo a l’entorn de la nostra llar, i que està connectat a la xarxa per poder fer servir el Google Assistant.

També és compatible amb la tecnologia de Google Chromecast, i permet controlar altres altaveus que tinguem a la llar.

Podem tenir-ne uns quants repartits per les diferents estances de la nostra llar, i a través seu podem dur a terme tasques com encarregar menjar, presentar continguts en altres dispositius (controlar-los), obtenir informacions procedents d’Internet, o escoltar música en streaming.

Guillem Alsina
Etiquetes: